Magyar gazdaság

Óriási bércsökkentésre számíthatnak a topmenedzserek az USA-ban

Amerikai sajtójelentések szerint Kenneth Feinberg, az Egyesült Államok "bércárja" arra készül, hogy közölni fogja a pénzügyi válság idején sok milliárd dolláros állami segélyben részesült nagyvállalatokkal, fogják vissza felső szintű vezetőik fizetését - jelenti a BBC.

A hét nagyvállalat, amely a legnagyobb támogatást kapta az amerikai pénzügyminisztériumtól, arra kényszerül majd, hogy a 25 legjobban fizetett menedzser alapbérét akár 90 százalékkal is csökkentse. Az átlagos bércsökkentés legalább 50 százalékos lesz - tudósít a BBC.

A hét érintett vállalat az AIG, a Bank of America, a Citigroup, a General Motors, a GMAC, a Chrysler és a Chrysler Financial. A tervek szerint a juttatások rendszerét úgy alakítanák át, hogy a vezetőség érdeke a vállalat hosszú távú érdekével essen egybe.

Továbbá a menedzsereknek a jövőben engedélyt kell majd kérniük ahhoz, hogy évi 25 ezer dollár felett igényelhessenek további térítést, például klubtagsági díjra és vállalati gépkocsira. Az intézkedés várhatólag nem érinti majd azokat a kisebb cégeket, amelyek már visszafizették a pénzügyi válság idején nekik nyújtott állami támogatást. Az Egyesült Államok várhatólag a következő napokban jelenti be a menedzserei fizetések csökkentését.

bér AIG Chrysler Financial Citigroup General Motors GMAC fizetés Chrysler amerikai menedzser Bank of America
Kapcsolódó cikkek