Magyar gazdaság

Többmilliárdos olasz beruházás jöhet a magyar boroknak

Több olaszországi céggel is tárgyal a magyar befektetésösztönzési ügynökség az élelmiszeripari feldolgozás és az alternatív energia területén a befektetési lehetőségekről - mondta Spányik Péter milánói vezető külgazdasági szakdiplomata az MTI-nek.

A telefonon adott interjújában Spányik Péter hozzátette, hogy míg az élelmiszeripari cégek 2-3 millió euró nagyságrendű befektetésekben gondolkoznak, addig az energetikai vállalatok beruházása elérheti a 10 millió eurót (mintegy 2,6 milliárd forintot) is. A tervek szerint november 19-én új iroda nyílik Triesztben - mondta Spányik Péter hozzátéve, hogy ezzel egy időben logisztikai konferenciát is szerveznek ott, annak apropóján, hogy elkészült az V. közlekedési folyosó. A konferencia célja, hogy minél több olasz logisztikai céget csábítsanak Magyarországra - mondta.

A külgazdasági szakdiplomata elmondta azt is, hogy először rendezett önálló magyar borbemutatót Olaszországban a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) kedden. A milánói programon tizenhárom magyar pincészet (egri, tokaj-hegyaljai, szekszárdi, soproni és pannonhalmi borvidék) tartott borkóstolót több mint háromszáz olasz szakmai érdeklődőnek.

Az éttermek és szaküzletek képviselőiből, szakújságírókból és a gazdasági élet szereplőiből álló szakmai közönségnek a már az olasz piacon is ismert Tokaji Aszú és az eddig teljesen ismeretlen Leányka, Hárslevelű, Irsai Olivér, 6 puttonyos Tokaji Aszú aratták a legnagyobb sikert.

"A titok az lehet, hogy olyan speciális magyar borokat mutattunk be, amelynek nincs olasz konkurenciája, mert a fajta ott nem ismert. Nem a hipermarketekbe szeretnénk eljutni, hanem a specialitások iránt érdeklődő, jóval szűkebb fogyasztói körrel szeretnénk megismertetni a magyar borkülönlegességeket" – összegezte a rendezvény tapasztalatait Spányik Péter.

A különleges magyar fajták olaszországi bemutatkozásának ez volt az első állomása. Az ITD Hungary 2010-ben tervezi a roadshow folytatását Rómában és Triesztben.

Mint arról a héten beszámoltunk, az Ernst & Young (E&Y) nemzetközi vállalatvezetők felmérésén alapuló tanulmánya szerint a Magyarországon befektetők nagyra tartják az itt kapott minőségi szolgáltatásokat és feltételeket, bár egy sor területen változásokat sürgetnek.

A tanulmány szerint a Magyarországon már megtelepedett nemzetközi vállalatok fele további beruházásokat tervez hazánkban, ugyanakkor a még jelen nem lévőknek csak a 13 százaléka. A nemzetközi cégek szerint az elkövetkező három évben a befektetési vonzerő jobban javul Magyarországon, mint Portugáliában, Belgiumban, Franciaországban vagy akár Németországban.

Ez év szeptembere óta egyértelmű élénkülés figyelhető meg az autóipar és az elektronika területén – nyilatkozta korábban lapunknak Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója.

Az év utolsó negyedében várhatóan 32 projektről dönthetnek, bár néhány átcsúszhat a jövő évre. A 32 projekt mintegy nyolcezer új munkahelyet hozna létre, a befektetések értéke pedig 1,5 milliárd euró körüli lehet.

irsai olivér Rétfalvi György tokaji aszú Leányka ITD Hungary hárslevelű Spányik Péter
Kapcsolódó cikkek