Magyar gazdaság

Varga Zoltán: nem sok az a 72 milliárdos elvonás

Az oktatás 11,5 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat 2010-ben – mondta Varga Zoltán önkormányzati miniszter. Hozzátette, az oktatási normatívák 11,5 milliárdos csökkentése nem jár feladatelvonással, vagyis plusz teljesítésekből kell majd az önkormányzatoknak kigazdálkodniuk, például előfordulhat, hogy az osztályfőnökök kevesebb pénzt kapnak majd.

A miniszter azt mondta, az idei 1289 milliárd forinthoz képest, jövőre 1127 milliárd forint van előirányozva a költségvetésben, vagyis 162 milliárddal kevesebb. Varga Zoltán az ATV-nek hangsúlyozta, a különbözetből 90 milliárd eleve megmarad a járulékcsökkentés, az egészségügyi hozzájárulás eltörlése, a tanuló létszám csökkenés és a címzett fejlesztési támogatások megszüntetése miatt.

Így összességében csak 72 milliárd forinttal kapnak kevesebbet az önkormányzatok. A miniszter hozzátette, az elvonás több lett volna, ha a gyermekétkeztetési normatívát is lecsökkentik, de ez nem valósul meg.

Varga Zoltán azt mondta, a 72 milliárd forintot önkormányzati feladatelvonással és átcsoportosítással szeretnék fedezni. Ezekről folyamatosan tárgyalnak az önkormányzati szervezetekkel, akik három területet neveztek meg, amit semmiképp nem akarnak átadni az államnak: az építésügyi hatósági feladatokat, az okmányirodák működtetését és a tűzvédelmi szabályzás feladatkörét.

Varga Zoltán önkorményzatok oktatás költségvetés bajnai-csomag
Kapcsolódó cikkek