Magyar gazdaság

Visszatérne a haláladó?

Könnyen lehet, hogy az örökösöket a jövőben, más címen, de mégiscsak díjfizetésre kötelezik.

Nem kizárt, hogy egy most készülő jogszabály a hagyatéki leltár elkészítésének költségeit minden esetben az örökösökre hárítja majd. Jelenleg a halott személy ingóságainak és ingatlanjainak számbavételét legtöbbször díjmentesen végzik az önkormányzatok munkatársai, ám ez a helyzet megváltozhat. A szaktárca már dolgozik a hagyatéki eljárást átíró törvénytervezeten.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a szaktárca célja, hogy a jelenleginél gyorsabbá, hatékonyabbá és modernebbé tegyék ezt az eljárást. Az új passzusokról részleteket nem árultak el, azt azonban közölték, megoldást kívánnak találni arra, hogy a leltárkészítés költségei megtérüljenek az önkormányzatoknak.

Ez leginkább úgy lehetséges, hogy az örökösökkel fizettetik meg a leltár összeírásának díját. Egyes hozzáértők a tervek alapján megkérdőjelezik az öröklési illeték tavalyi módosításának, részbeni eltörlésének értelmét. Ugyanis e népszerűnek gondolt intézkedés nyomán kieső pénz most nyilvánvalóan mind a központi költségvetésből, mind pedig az önkormányzatok kasszájából hiányzik.

 Utóbbiakat ráadásul jövőre legalább százhúszmilliárdos megszorítással sújtja a kormány. Minden bizonnyal – érvelnek a szakemberek – ezért gondolkozhatott el a szaktárca azon: a megvont összegek egy részét úgy pótolják majd, hogy a hagyatéki leltár költségeit beszedik az örökösöktől, s a helyhatóságoknak adják – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.

örökösödési illeték önkorményzatok haláladó bajnai-csomag
Kapcsolódó cikkek