Magyar gazdaság

Akciócsoport a pénzügyi csalások ellen az Egyesült Államokban

Kormányzati akciócsoport jött létre az Egyesült Államokban a pénzügyi csalások felderítésére és megelőzésére.

Az új testület feladata a szövetségi ügynökségek, valamint az állami és helyi hivatalok közötti együttműködés erősítése lesz a jelzálog-, és értékpapírpiaci, valamint a kormányztai élénkítő programokra elkülönített forrásokhoz kapcsolódó visszaélések feltárására.

Az akciócsoportot vezető igazságügyi minisztérium szerint a válság jelentős emelkedést hozott a gazdasági bűncselekmények számában; a szeptember végén zárult pénzügyi évben az értékpaprípiaci felügyelet (SEC) 2,4 milliárd dollár értékben szabott ki szanciókat illegális profitok visszaszerzésére, szemben a megelőző év 1,03 milliárdjával.

A korábbi elnök, George W. Bush által 2002-ben az Enron-botrány nyomán a vállalati csalások ellen létrehozott testületet felváltó csoportban az igazságügyi minisztérium és a SEC mellett mások mellett a pénzügyminisztérium, valamint a lakhatásért és városfejlesztésért felelős minisztérium is részt vesz. Az ígéretek szerint elődjénél jóval aktívabb szerepet fog majd betölteni, és ennek érdekében élére állandó vezérigazgatót is kineveznek majd.

akciócsoport pénzügyi csalások
Kapcsolódó cikkek