Magyar gazdaság

Duplája lehet a 2010-es hiány a tervezettnek

Akár 1200 milliárd forinttal is magasabb lehet a 2010-es államháztartási hiány a jelenlegi költségvetési törvényjavaslaban szereplő deficitnél – vélekedett Matolcsy György, a Fidesz meghatározó gazdaságpolitikusa a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csütörtök délelőtti fórumán.

Az egykori gazdasági miniszter leszögezte: az adóbevételek kiesése 140-190 milliárd forintot adhat hozzá a deficithez, ám ez még talán finanszírozható lesz a tartalékokból.

Sokkal nagyobb összeg ugyanakkor a jegybank és az MFB konszolidációs igénye – mintegy 220 milliárd forint –, és Matolcsy György szerint megjósolható az is, hogy a leköszönő kabinet mintegy száz milliárd forintos kiadási „csomagot” tol át a következő évre.

Még tetemesebb pénzeket, mintegy 300 milliárd forintot emészt fel a BKV és az államvasutak konszolidációs igénye, és kezdeni kell valamit a kórházak és az önkormányzatok 110-110 milliárd forintos hiányával is. Pénzügyi mankóra szorulhat az állami közigazgatás is.

Mindezeket figyelembe véve félő, hogy az államháztartási deficit anélkül ugrik fel a 7,3-7,5 százalékára, hogy a következő kormány bármiféle lazításokat eszközölne a büdzsén. A jövő év közepén tehát a pénzügyi biztonság a legfontosabb kérdés Magyarországon.

Ezért szükség lehet egy új IMF-megállapodás megkötésére, elsősorban azért, hogy meglegyen a fedezete széleskörű reformok végrehajtásának. Lényeges átalakításokat kell ugyanis megvalósítani az állami bürokrácia - többek között az állami vállalatok -, az adó- és járulékrendszer és a szakképzés terén is.

hiány jövőkép Fidesz költségvetés
Kapcsolódó cikkek