Magyar gazdaság

Két újabb fejtörő amerikai adat

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint az infláció 0,3 százalékos volt októberben. A vártnál jobban emelkedtek az árak, de a szint még így is a tavalyi alatt maradt.

A fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek, míg az energiát és élelmiszert nem kalkuláló maginfláció 0,2 százalékkal emelkedett októberben. Összességében azonban az árak így is 0,2 százalékkal alacsonyabbak, mint 2008-ban és az a várakozások szerint a jövőben sem emelkedik jelentősen a válságból lassan kilábaló gazdaságban – tudósít az AP.

Októberben az energiaárak 1,5 százalékkal emelkedtek, ez augusztus óta nem látott mértékű ugrás. A növekedést a háztartási fűtőolaj és a gázolaj árának emelkedése idézte elő. Az élelmiszerárak azonban 0,1 százalékkal csökkentek, mivel a tejtermékek drágulását ellensúlyozta a húskészítmények árának csökkenése. Az új autók ára 1,6 százalékkal emelkedett, a repülőjegyek pedig a növekvő üzemanyagköltségek hatására 1,7 százalékkal kerültek többe októberben.

A kereskedelmi minisztérium ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy az új lakások építése váratlanul erősen, 10,7 százalékkal csökkent októberben. A jövőbeni aktivitást jelző mutató, az építési engedélyek száma szintén 4 százalékkal csökkent, alulmúlva az elemzői várakozásokat.

fűtőolaj üzemanyag élelmiszer infláció lakásépítés fogyasztói ár
Kapcsolódó cikkek