Magyar gazdaság

Költségvetés 2010: szavazás meglepetések nélkül

Reggel háromnegyed 9 óta tart az Országgyűlésben a 2010-es költségvetés módosító javaslatainak szavazása. A várhatóan estig tartó szavazódömpingben eddig nagy meglepetés nem történt: a képviselők a kormány által támogatott javaslatok mellett csupán egy, eredetileg nem támogatott indítványt fogadtak el.

A költségvetési módosítók egésznapos szavazásának elején a képviselők egy gombnyomással döntöttek azokról a javaslatokról, melyeket a kormány támogatott. Ezek közül a leglényegesebbek: 38 milliárd többletet kap az egészségügy, jóllehet a Költségvetési Tanács véleménye szerint a támogatás 22 milliárdos részére nincs fedezet. További fontos módosítás az önkormányzati dolgozók 22 milliárdos bérkiegészítése, a távhőáfa csökkentésére előirányzott 18 milliárdos támogatás, illetve a gyermekétkeztetés normatívájának 17 milliárdos támogatása.

Számos, kisebb költségigényű javaslatot is támogatott a kormány. Ilyen például a művészeti iskolák 900 milliós, illetve a kéttannyelvű oktatás 300 milliós támogatása. A fogyatékos szervezetek 100 millióval kapnak többet, ugyanakkor elfogadott a parlament egy olyan, Béki Gabriella és más SZDSZ-es képviselők által jegyzett, a kormány által nem támogatott indítványt is, ami 150 millióval adna többet a fogyatékosok szervezeteinek. A javaslat szerint plusz pénzt kapna például az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége. A javaslatban szereplő 150 millió forintot a Miniszterelnök Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától vonnák el.

A támogatott módosítók között volt a PPP-konstrukcióban létesülő infrastruktúra-fejlesztések egymilliárdos támogatása, továbbá kisebb módosítások, egyebek mellett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának 45 milliós pluszpénze.

A legtöbb módosítás a céltartalékból csoportosítana át. A céltartalék egyébként a kormány eredeti javaslata szerint 125,2 milliárd forint volt, amelyből a módosító indítványokkal 19,6 milliárd forinttal megemelték a stabilitási tartalékot is. A módosító javaslatok szavazása közben a költségvetési bizottság a parlament elé terjeszti a 2010-es büdzsé fő számait - a hiányt, a kiadást és a bevételt -, amiről az esti órákban lesz szavazás.

A képviselők a nap folyamán több mint 1500 módosító indítványról szavaznak. Ezek elfogadása, illetve elvetése után három hét múlva már csak a minisztériumokon belüli átcsoportosításokról lehet dönteni. A 2010-es büdzsé zárószavazása november 30-án lesz.

A mostani maratoni szavazás előtt Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, már jelentkeznek a kormány eddigi intézkedéseinek eredményei. "A megkezdett folyamatot tovább kell vinni, mert az vezet el ahhoz, hogy az ország ebből a súlyos világgazdasági krízisből megerősödve kerülhessen ki - fogalmazott az államtitkár, aki visszautasította azt az ellenzéki vádat, hogy a kormány nem saját költségvetést alkotott, hanem a Nemzetközi Valutaalap utasítását követte.


[enews_gallery id='113504']

szavazás módosító javaslatok Parlament költségvetés
Kapcsolódó cikkek