Magyar gazdaság

Lassú lesz a fellendülés

Prognózis. Véget ér a recesszió ez év második felében az Európai Unióban, 2010-ben pedig már éves szinten is szerény növekedés várható a tagállamok zömében – közölte legfrissebb előrejelzésében az Európai Bizottság.

A fellendülés azonban nem lesz gyors, mivel elsősorban átmeneti tényezőknek köszönhető. A tartós növekedési pályára álláshoz még komoly akadályokat kell legyőzni.

Ezek között a legfontosabb a nagy amely miatt a lakosság nem mer költekezni, és ezért nem élénkül kellő mértékben a belföldi kereslet. Gondok vannak azonban az exporttal is, részben az erős euróárfolyam, részben a gyenge globális kereslet miatt.

Az uniós trendek alól annyiban Magyarország sem kivétel, hogy a fellendülést nálunk is főleg a sanyarú munkaerő-piaci helyzet akadályozza. Abban az értelemben viszont már sajnos nem tudja követni hazánk az EU-t, hogy míg ott jövőre szerény növekedés, nálunk Brüsszel szerint még a gazdaság csekély zsugorodása várható.

A nagy GDP-visszaesés az oka annak is, hogy a jelentős kiadáscsökkentés dacára nem lehet számottevő adómérséklést végrehajtani – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

euróárfolyam gdp-visszaesés uniós munkanélküliség
Kapcsolódó cikkek