Magyar gazdaság

Romlottak a somogyi mezőgazdaság mutatói

Ellentmondásos, piaci zavarokkal terhelt évet zár a somogyi agrárgazdaság; az elmúlt három év folyamatos jövedelemnövekedését csökkenés váltja fel - közölte Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója az MTI-vel.

A szakember tájékoztatása szerint a 2008. évi rekord mezőgazdasági termelés az idén várhatóan 8-10 százalékkal csökken. A kalászos gabona termelése az országos 25 százalékkal szemben - a kedvezőbb termésátlagoknak köszönhetően - csupán 10 százalékkal esett vissza a megyében. Takarmánykukoricából a tavalyi közel 800 ezer tonnával szemben az idén 720 ezer tonna termett.

Tehéntejből 8-10 százalékkal, vágósertésből 13-15 százalékkal csökkent a termelés, míg a vágómarha és a vágójuh előállítása valamelyest növekedett, gyümölcs- és zöldségfélékből pedig az előző évihez hasonló hozam várható - ismertette Varga Gábor, aki arról is beszámolt, hogy az uniós csatlakozás óta az idén a legnagyobb mértékű - 16-18 százalék - a mezőgazdasági termelői árszint csökkenése.

Több termékpályán, különösen a tej- és a gabonapiacon tartós zavarok alakultak ki - mondta a főigazgató, hozzátéve: javította a somogyi termelők pénzügyi helyzetét az előrehozott közvetlen támogatások kifizetése, amelynek eredményeként a földhasználók több mint 7,5 milliárd forint területalapú, a tehéntartók pedig közel 700 millió forint tejkvóta támogatáshoz jutottak.

Varga Gábor kitért arra is, hogy a világméretű gazdasági és pénzügyi recesszióval szembeni védettség, illetve az ellenálló-képesség tájegységenként, kistérségenként, ágazatonként és termelőként jelentős eltéréseket mutat. Egyre több ágazat került nehéz gazdasági és pénzügyi helyzetbe - jegyezte meg.

A főigazgató szerint a somogyi gazdálkodók a körülmények ellenére - különös tekintettel a világméretű gazdasági és pénzügyi válságra, valamint a rendkívül szeszélyes időjárásra - a lehetőségekhez képest jól teljesítettek. A külkereskedelmi egyensúly javulásához elsődlegesen a gabona és az olajos növények, valamint a hús és húskészítmények kivitelével járultak hozzá.

mezőgazdasági termelés somogyi gazdálkodók Varga Gábor
Kapcsolódó cikkek