Magyar gazdaság

Strauss-Kahn: Eloltottuk a tüzet, de most víz van mindenütt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője a Le Figarónak adott interjújában úgy fogalmazott: a szervezet elsőként kongatta meg a vészharangot és tűzoltó akcióval megmentették a világot egy az 1929-eshez hasonló válságtól. Most azonban véget ért a tűzoltás és áll a víz mindenütt.

Az IMF vezetője leszögezte: a gazdasági válságot sikerült kordában tartani, azonban a pénzügyi szektor problémáit még nem szüntették meg teljesen. Strauss-Kahn a Le Figarónak úgy fogalmazott , az Egyesült Államok és Európa lassan elér az alagút végére, de csak 2010 nyarán kezd el csökkeni a Az IMF vezetője úgy látja, Ázsiában megkezdődött a kilábalás, de a folyamatok törékenyek. Bár a Valutaalap nem hisz a "W" alakú lehetőségében, Strauss-Kahn szerint fent kell tartani a kormányzati támogató intézkedéseket.

Strauss-Kahn úgy látja, veszélyt jelent, ha egyes országok úgy döntenek, nem érdemes végrehajtani a 2010-re tervezett akciókat, ez ugyanis megnöveli a visszaesés kockázatát. Ugyanakkor elő kell készíteni az exit stratégiákat. A helyzet tehát kettős: egyrészt szükség van a válságkezelő intézkedések kidolgozására, másrészt nem szabad azokat túl korán életbe léptetni.

Arra a kérdésre, nem jelent-e gondot az egyre növekvő államadósság, Strauss-Kahn úgy válaszolt: az IMF elsőként kongatta meg a vészharangot és a gyors támogatási lépések segítettek a tűz eloltásában, most azonban mindent víz borít. Időre van szükség ahhoz, hogy a helyzet normalizálódjon.

Az IMF vezetője hozzátette: a szervezet szerint az euró enyhén túlértékelt, ugyanakkor nehéz megfelelő értékelési szintet találni. Az európai országoknak meg kell erősíteniük gazdaságpolitikáikat, ha el akarják kerülni, hogy a következő két évtizedben a kínai-amerikai tengely irányítsa a globális diskurzust. Strauss-Kahn a technológiai fejlesztéseket és az energiakérdést említette olyan témaként, amelyek tekintetében a kontinens elmarad az Egyesült Államok és Kína mögött

IMF exit stratégia Strauss-Kahn válság recesszió
Kapcsolódó cikkek