Magyar gazdaság

Év végi adófeltöltés – Tippek, tanácsok

Az év vége közeledtével az arra kötelezett társaságok az adófeltöltés lázában égnek, amelynél figyelembe kell venniük, hogy a kapcsolt vállalkozásaik között alkalmazott árak eltérnek-e a szokásos piaci ártól.

A transzferárak területén 2009-ben megtapasztalhattuk, hogy a válság hatására a szokásos piaci árak jelentősen elmozdultak a szerződés megkötésekor meghatározott piaci ártól, jellemző példa erre a pénzügyi szféra, vagy az ingatlanbérleti piac. Az adóelőleg feltöltés során ennek figyelmen kívül hagyása kockázatot hordozhat magában, s mulasztási bírságfizetési kötelezettséget eredményezhet.


 
Az évvége közeledtével az arra kötelezett társaságok az adófeltöltés lázában égnek. Ennek során pedig figyelembe kell venniük, hogy a kapcsolt vállalkozásaik között alkalmazott árak eltérnek-e a szokásos piaci ártól. „A transzferárak különösen jelentősek 2009-ben, hiszen most megtapasztalhattuk, hogy bizonyos szektorokban a válság hatására a szokásos piaci árak jelentősen elmozdultak a szerződés megkötésekor meghatározott piaci ártól, jellemző példa erre a pénzügyi szféra, vagy az ingatlan bérleti piac.„– emelte ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adócsoportjának vezetője.
 
Amennyiben a szerződés nem zárná ki a kondíciók módosítását, de azzal a kapcsolt felek nem éltek, akkor az idei év jelentős ármozgásai hatására az adóalap korrekció elkerülhetetlen, ezt mindenképpen figyelembe kell venni az adófeltöltés során az adóalap meghatározásánál. Bizonyos esetekben azt is érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e lehetőség a kondíciók módosítására az év végén, annak érdekében, hogy az adólap korrekciós kötelezettség ne lépjen fel. Utóbbi esetben meghatározóak az eredetileg megkötött szerződés feltételei, hogy az lehetővé teszi-e például az utólagos számlakorrekciót, vagy a díjak módosítására csak a követő időszak tekintetében van lehetőség. „Amikor nincs mód a szerződés feltételeinek módosítására, a korábban meghatározott árak alátámasztása nem azért lesz nehéz, mert a piacon ilyen feltételekkel megállapodások nem köttetnek, hanem főképpen azért, mert ilyen típusú ügyletekről összehasonlító piaci árak jellemzően nem állnak rendelkezésre.”- mondta Hegedüs Sándor.
 
A feltöltés időszakában jellemzően még nem állnak rendelkezésre azok a transzferár nyilvántartások, melyek a cégcsoport által alkalmazott árakat hasonlítaná össze a szokásos piaci árakkal, így az esetlegesen szükséges adóalap korrekciók pontos értéke is nehezen meghatározható. Ilyenkor felértékelődnek az évközi adatgyűjtések és tanácsadások, melyek a szokásos vagy ártartomány meghatározásához készültek.
 
Összességében elmondható, hogy az adóelőleg feltöltés során a transzferárak figyelmen kívül hagyása kockázatot hordoz magában, hiszen könnyen eredményezhet mulasztási bírság fizetési kötelezettséget. Az eltérés jelentős hatással lehet nemcsak a társasági, hanem egyéb feltöltési kötelezettséggel érintett adónemek, mint például a különadó és az iparűzési adóalapra is.

feltöltési kötelezettség szerződés RSM DTM adófeltöltés bírság transzferár
Kapcsolódó cikkek