Magyar gazdaság

Kicentizték a 73 500 forintos minimálbért - Részletek

A minimálbér 73 500 forint, a garantált bérminimum összege 89 500 forint lesz január 1-jétől, a nettó kereseteket pedig reálértéken tartják – állapodtak meg a szociális partnerek az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén. A háromoldalú szerződésben ugyanakkor a munkáltatói oldal hat szervezete jelezte egyet nem értését, véleményükkel azonban nem kívánják akadályozni a megállapodást.

Rögös út vezetett azonban idáig, kezdve ott, hogy a szociális partnerek másfél órás egyeztetés után még igen messze jártak a megállapodástól. A munkáltatói oldal ugyanis a 73 500 forintos mellé 89 ezer forintos garantált bérminimumot – vagyis szakmunkás-minimálbért – ajánlott a jövő évre. Ez utóbbi összeg azonban nem teljesítette volna a kormányzati célkitűzést, nevezetesen, hogy a bérek őrizzék meg a reálértéküket, ehhez 90 800 forintra lett volna szükség.

Ez azonban kivágta a biztosítékot a munkáltatói oldalnál: megítélésük szerint ugyanis a garantált bérminimum emelésével gazdasági teljesítmény nélküli bérfejlesztést hoznának létre. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke így arra kérte a feleket, csökkentsék azt a különbséget, amely a minimálbér és a garantált bérminimum között van.

Ebből természetesen parázs vita alakult ki: a kormányzati oldal szerint a két bér közötti 122 százalékos különbséggel tudják azt az üzenetet közvetíteni a munkaerőpiacon, hogy fontos helye van a szakmunkásoknak a gazdaságban.A vitát újbóli, zárt ajtós tárgyalás követte, amely nem hozott megállapodást.

A munkáltatói oldal tartotta 73 500, illetve 89 ezer forintos ajánlatát, a munkavállalói oldal pedig új elemmel tarkította a palettát: a szakmunkás-minimálbérek kétlépcsős emelését javasolták a feleknek. Ennek értelmében január 1-jétől 88 500 forint, míg július 1-jétől 90 ezer forint lett volna a legkisebb szakmunkásbér. Ezzel sem értett egyet a munkáltatói oldal, így a tárgyalás berekesztését kezdeményezték.

Ezt azonban a kormányzati oldal nem hagyta annyiban: Csizmár Gábor államtitkár először csak az oldalak elnökeivel és szóvivőivel, majd a többi érdek-képviseleti taggal ült le tárgyalni zárt ajtók mögött. A közvetítői szerep azonban meghozta gyümölcsét: Csizmár Gábor szerint a megállapodás tervezhetőséget és stabilitást hoz jövőre a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

munkavállaló Országos Érdekegyeztető Tanács Csizmár munkáltató OÉT reálérték minimálbér
Kapcsolódó cikkek