Magyar gazdaság

Könnyes búcsú a gázártámogatástól

Ez lesz az utolsó fűtési szezon, amikor a fogyasztók számíthatnak az állami költségvetésből fizetett távhő- és gázártámogatásra – legalábbis a dolgok jelen állása szerint.

A pénzügyi tárca és a Magyar Államkincstár (MÁK) környezetéből származó információink szerint a támogatást a kormány 2010. április 15-ével megszünteti.

Erre utal az is, hogy a 2009-es mintegy 60 milliárd forint harmada, csupán 20 milliárd forint szerepel ezen a soron a jövő évi büdzsében. Ez utóbbi egyébként az energiaipari cégek úgynevezett Robin Hood-adójából jön össze, így valószínű, hogy a támogatás kivezetésével, 2011-től ez az amúgy frissen bevezetett adónem is megszűnik.

A változtatás komoly terheket ró a fogyasztókra, akiknek januártól amúgy is szembe kell nézniük a gázáremeléssel, amely a Világgazdaság Online információi szerint meghaladja az 5 százalékot a lakossági fogyasztóknál.

A gázártámogatás megszüntetése valójában már annak 2007-es bevezetése óta napirenden van, abban az értelemben mindenképp, hogy ez a sajátos magyar megoldás ellentétes az EU-s irányelvekkel.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Robin Hood adó támogatás gáz gázár bajnai-csomag
Kapcsolódó cikkek