Magyar gazdaság

Korai volt a feldolgozóipar kilábalását jelezni

Tendencia. Tovább folytatódik a feldolgozóipar tavaly szeptemberben kezdődött összehúzódása, de ennek üteme csak kismértékben nőtt októberhez képest. Az októberinél 0,8 százalékponttal alacsonyabb, 47,5 százalék volt a beszerzésimenedzser-index (BMI) novemberi értéke.

Az októberinél 0,8 százalékponttal alacsonyabb, 47,5 százalék volt a beszerzésimenedzser-index (BMI) novemberi értéke – tette közzé a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

Ezzel együtt is a kedvezőbb értékek közé tartozik 2009-ben. Korábban 1998-ban és 2008-ban volt 50,0 pont alatt novemberben az index értéke, a tavalyi 40 százalék alatti adat már a válság első szakaszát mutatta.

Úgy tűnik, a szeptemberi kiugró értékek nem voltak tartósak, a feldolgozóipar egyelőre nem képes elmozdulni a mélypontról – ugyanakkor az előző hónapok csökkenése sokkal enyhébb volt, mint az év elején tapasztalt viharos zuhanások.

Az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar tizenöt egymást követő hónapban, a korábbi rekordot az 1998. augusztus–december közötti öt hónapos időszak tartotta.
Az októberi enyhe növekedés után 1,2 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések mutatója.

Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek