Magyar gazdaság

Megnyílik a világ legmagasabb felhőkarcolója

Január 4-én nyílik meg a világ legmagasabb felhőkarcolója, a 818 méter magas és 4,1 milliárd dollárból felhúzott Burj Dubai, a szuperlatívuszok épülete.

Az emberkéz által valaha is létrehozott legmagasabb alkotás többszöri halasztás után a mostani tervek szerint azért január 4-től nyitja meg kapuit bérlői előtt, mert ez a nap a dubaji sejk trónra lépésének évfordulója. A gigantikus toronyház 160 emeletből áll és olyan hatalmas, hogy tiszta időben akár 100 kilométerről is látszik az arab sivatagban.

Ebben az épületben működnek majd a világ leggyorsabb liftjei (másodpercenként 18 méteres, azaz 65 km/órás végsebességgel), amelyek ráadásul emeletesek lesznek: szintenként 21 fő szállítására alkalmasak.

Az épületről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Olyan magas, hogy tetején a levegő hőmérséklete akár 8 fokkal is hűvösebb lehet, mint a bejáratánál. Megépítéséhez 230 ezer köbméter betont használtak fel, ami közel két kilométer hosszú gyalogjárdára lett volna elég. Az épület hasznos alapterülete 334 ezer négyzetméter lesz

A Burj Dubai ad majd otthont a világ legnagyobb bevásárló-központjának, amelyben 1200 üzlet lesz. Háromezer lakás is helyet kap az irdatlan monstrumban, amelynek 78. emeletén lesz a világ legmagasabb szabadtéri uszodája. A 124. emeleten, 442 méter magasan a világ harmadik legmagasabb nyilvános kilátója várja majd az érdeklődőket.

Dubaj Burj Dubai felhőkarcoló
Kapcsolódó cikkek