Az visszatérését elemzők az energiaárak növekedésével magyarázzák, miközben az energiahatást nem tartalmazó maginfláció terén további csökkenésre számítanak. A Reuters által megkérdezett közgazdászok egyébként 0,4 százalékos fogyasztói áremelkedést prognosztizáltak novemberre.

Jóllehet az előzetes novemberi inflációs adat a vártnál nagyobb, és a pénzromlás további gyorsulása sem kizárható, ez mégsem jelenti, hogy jelentős mértékű inflációs nyomásra kellene számítani – idézi az IHS Global Insight elemzőjét a Reuters. Howard Archer szerint a gazdasági aktivitás szintje még mindig nem elég erős komoly drágulási hullám előidézéséhez.

Ennek megfelelően megfigyelők arra sem számítanak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) a friss inflációs adatok fényében emelni kívánna csütörtöki esedékes ülése során az euróövezet rekordalacsony, egyszázalékos irányadó kamatlábán. Nick Curtis, a Fortis elemzője például az infláció esetleges további erősödése mellett sem valószínűsíti, hogy a pénzromlás jelentős mértékben, egyszázalékos szint fölé emelkedne középtávon.

Egy százalék körüli becslés várható ráadásul az EKB 2009-re, 2010-re és 2011-re vonatkozó inflációs prognózisától is. A frankfurti intézet által kívánatos plafonértéknek tekintett 2 százalék alatt pedig nem valószínű, hogy az EKB a kamatemelés eszközéhez nyúlna. VG