Magyar gazdaság

"Ez nem elég" – Újabb válságtól tart az IMF vezetője

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője a Tokiói Egyetemen úgy fogalmazott: a kilábalás megkezdődött, de mértéke gyenge. És bár az exit stratégiákat már most meg kell tervezni, azok életbe léptetése csak később esedékes.

Dominique Strauss-Kahn úgy látja, a válság enyhülése a vártnál gyorsabban és erőteljesebben következett be. Az IMF vezetője a Tokiói Egyetemen tartott előadásában úgy fogalmazott: a krízis gyökere az amerikai pénzügyi rendszer szabályozatlansága volt és bár sokat tettek ennek javítására, ez még nem elég – idézi Strauss-Kahnt a Bloomberg.

Az IMF vezetője hangsúlyozta, hogy a kormányoknak be kell vonniuk a pénzintézeteket azoknak a problémáknak a megoldásába, amelyeket ők teremtettek. Strauss-Kahn üdvözölte a Barack Obama által a múlt héten bejelentett banki adót. Az IMF vezetője kiemelte, hogy a válságból való kilábalás egyelőre bizonytalan. Ezért a kormányoknak meg kell tervezniük a gazdaságélénkítő csomagok visszavonását, vagyis az exit stratégiát, de azt egyelőre nem kell életbe léptetniük. A Cashline elemző cég ezt úgy értelmezi, hogy az IMF vezetője a válság kiújulásától tart.

Strauss-Kahn Ukrajnáról elmondta: a Valutaalap elkötelezett az ország megsegítése mellett, annak ellenére, hogy felfüggesztette a 3,4 milliárd eurós támogatási csomag egy részét, mivel a kormány nem teljesítette a szervezet által előírt költségcsökkentési feladatokat. Az IMF vezetője arra számít, hogy a jelenleg tartó választások segíthetnek rendezni a viszonyt az IMF és Kijev között.

 

IMF Ukrajna exit stratégia Strauss-Kahn válság
Kapcsolódó cikkek