Magyar gazdaság

Gondban a tartományok

Mind zűrösebb helyzetbe keverednek a tartományi bankok Németországban, ennek a haszonélvezői szakértői vélemények szerint a nagy pénzintézetek lesznek. A Bayerische Landesbank (BayernLB) félresikerült ügyletei már 14,8 milliárd euróba kerülnek a bajor adófizetőknek.

Ráadásul újabb fordulatként bűnügyi vizsgálat is indult a pénzintézet volt vezetője ellen, ennek keretében még házkutatást is tartott a bank irodáiban a müncheni ügyészség. Baden-Württemberg és Hamburg adófizetői 17,7 milliárd eurónyi közvetlen kormányzati támogatást és hitelgaranciát adtak az ottani tartományi banknak tavaly. De Észak-Rajna–Veszfália, Németország legnépesebb tartománya is hasonló cipőben jár: a WestLB 8 milliárd eurónyi kormánytámogatást és hitelgaranciát kapott, hogy a felszínen maradjon, miután olyan befektetéseket hajtott végre, amelyek származékos műveletei az amerikai másodlagos jelzálogpiaci ügyletekhez kapcsolódtak. „Milliárdokat pazaroltak el, ezt a pénzt az iskolákra, a rendőrségre és az utcákra is lehetett volna költeni” – idézte Inge Aurest, a bajor törvényhozás tartományi banki felügyeleti bizottságának elnökét az International Herald Tribune.

A mind több probléma arra kényszeríti ezeket a pénzintézeteket, hogy drasztikusan visszafogják a tevékenységüket. Ezzel teret engednek a nagyoknak, így a Deutsche Banknak és másoknak. Ezért a versenytársak, a közgazdászok és az versenyfelügyeleti szakemberei amiatt aggódnak, hogy tisztességtelen előnyökhöz jutnak az olcsóbban működő kereskedelmi bankok.

A köztulajdonban lévő hitelintézeteknek életképeseknek kell lenniük további tőkeinjekciók nélkül – érvelt Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa nevében szóvivője, Jonathan Todd. Dirk Schiereck, a Darmstadti Egyetem pénzügyi professzora szerint most nem kell igazi versennyel számolniuk a kereskedelmi bankoknak, a tartományi bankok vagyona pedig a felére csökkenhet a 2008-as szinthez képest.
Rainer Brüderle gazdasági miniszter csupán egy tartományi hitelintézetet szeretne látni, és nem hetet, még ha a tartományi politikusok nem egykönynyen mondanak majd le a saját pénzintézeteikről. Ezzel együtt a tartományi bankok egyesülései valószínűnek látszanak Németországban.

A politikai akarat az egyesülések támogatására soha nem volt ilyen egységes, a konszolidáció több évet igényelhet – állapította meg Katharina Barten, a Moody’s Investors Service vezető elemzője. VG

Bayerische Landesbank Neelie Kroes Deutsche Banknak
Kapcsolódó cikkek