Magyar gazdaság

Indul az idei közmunkaszezon

A jövő héttől indulhatnak el a roma, az erdészeti, valamint az önkormányzati közmunkaprogramok – tudta meg lapunk a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól. A közhasznú munkák kereteinek a felosztására pedig a tárca tájékoztatása szerint január 15-től lehet számítani.

Mint ismert, számos változást hozott az új év a szociális rendszerben; ezek egyike, hogy január 1-jétől azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munka nélkül lévő van, csak az egyikük lehet jogosult rendelkezésre állási támogatásra (rát). A támogatás szabályainak a változása nem jelenti azt, hogy a kormány cserbenhagyná a támogatási rendszerből ily módon kikerülőket: a kormány kiemelten kezeli az érintettek célzott foglalkoztatását, illetve a különböző munkaerő-piaci programokban való részvételüket. A nemrég indult TÁMOP-1.1.1. program például a rátban részesülő személyek komplex támogatását szolgálja. Erre a programra a rászorultak önállóan is jelentkezhetnek a regionális munkaügyi központokon keresztül.

Szintén a rátra jogosult személyek munkaerő-piaci elhelyezkedését segíti az a bértámogatás, amelyet a munkáltatók kaphatnak, ha a támogatásban részesülő személyt foglalkoztatnak. Ebben az esetben legfeljebb egy évig az összeget – amely jelenleg 28 500 forint – a munkáltató kapja meg. A támogatási forma a szakértők szerint azért lehet népszerű a munkáltatók körében, mert nem von maga után továbbfoglalkoztatási kötelezettséget, vagyis legfeljebb egy év lejárta után felbontható a munkaviszony.

VG -->

közmunka szezon TÁMOP
Kapcsolódó cikkek