Magyar gazdaság

Jaj a korrupt bíráknak!

Kína úgy döntött, keményebben lép fel a korrupcióval szemben az igazságszolgáltatásban dolgozók körében, miután kiderült, hogy egy volt vezető bíró életfogytiglani börtönbüntetést kapott kenőpénz elfogadásáért és sikkasztásért.

A kommunista párt ellenőrzése alatt álló bíróságokon a kritikusok szerint a korrupció olyan méreteket öltött, hogy már aláássa a jogba vetett közbizalmat Kínában.

Peking először tavaly figyelmeztette a bírákat és a legfelső népbíróság alkalmazottait, hogy elveszthetik állásukat és bűnügyi eljárás várhat rájuk, ha ajándékokat fogadnak el ügyfeleiktől vagy hozzátartozóiktól. Valószínűleg ennek a felhívásnak a hatására most a legfelső népbíróság új szabályozást tett közzé, amelyhez csatolták az elfogadhatatlan magatartási formák listáját.

Ebből kiderül, hogy büntetésre számíthat az a bíró és bírósági alkalmazott, akit rajta kapnak, hogy megpróbálta befolyásolni egy-egy eljárás kimenetelét, kenőpénzt adott vagy fogadott el, bántalmazta vagy szidalmazta az ügyfeleket, esetleg kifutott az időből, hogy érvényt szerezzen az előírásoknak. A bírák vagy bírósági alkalmazottak akkor is büntetésre számíthatnak, ha házasságtörést követnek el, szexuális kapcsolatot létesítenek az ügyfelekkel vagy hozzátartozóikkal.

Reuters/Világgazdaság Online-->

szigor korrupció
Kapcsolódó cikkek