Magyar gazdaság

Mit hozhat a Fidesz győzelem: nem kellene kísérletezni a költségvetéssel

A köztársasági elnök április 11-ére tűzte ki a választások első fordulóját. Londoni elemzők szerint, negatív fejleményként értékelne a piac bármilyen kísérletezgetést a költségvetéssel a következő magyar kormány részéről.

Negatív fejleményként értékelne a piac bármilyen "kísérletezgetést" a költségvetéssel a következő magyar kormány részéről - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a választási időpont pénteki bejelentése után.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport pénteki kommentárja szerint kevéssé kétséges, hogy a Fidesz jelentős többséggel győz, sőt a közvélemény-kutatási adatok alapján jó eséllyel "már az első forduló után világos lesz a helyzet". A ház londoni elemzői szerint azonban "vegyesek" a Fidesz eddigi üzenetei azzal kapcsolatban, hogy a párt hajlandó lesz-e folytatni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU programja alapján folyó költségvetési kiigazítást, amelyet a jelenlegi ügyvezető kormány eddig "oly sikeresen végrehajtott".

A múlt héten az HSBC szakértője is úgy vélte: biztosra vehető a Fidesz-győzelem. A legvalószínűbb, hogy sima többséget szerez a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt, ehhez 75 százalékos esélyt rendelt. A kétharmados mandátumszerzéshez viszont csak 10, a felesnél kisebb többséghez 15 százalékos valószínűséget társított. A legnagyobb bizonytalanságot ugyancsak a hiánypálya körül látta a szakértő, ahogyan a Nemzetközi Valutaalap hitelezőként is emiatt aggódik.

A bizonytalanság befolyásolja az állampapírpiacot is, a két-három éves horizonton egyelőre beragadtak a kamatok. A Reuters felmérése szerint mindenesetre már rövidebb távon is beszűkülhet a monetáris politika mozgástere. Miközben az inflációs nyomás történelmi mélypont közelében jár, valószínűleg csak 5,5 százalékig csökkenhet a jegybanki kamat. Az elemzők most hétfőre 25 bázispontos vágást.

Vahl Tamás a Német-Magyar Kamara elnöke korábban a 168 órában úgy vélte: más kérdés, mit mond a Fidesz a széles nyilvánosság előtt, de feltehetően sok mindent tovább fognak vinni a Bajnai féle programból.

Az természetes, hogy a parlamenti választások előtt bizonytalanság van – vélekedik Heim Péter, az Atticus Investments vezérigazgatója. Szerinte jelenleg a befektetőket az aggasztja, hogy Görögországhoz hasonlóan itt is utólag derül ki, hogy magasabb lesz a valós államháztartási hiány, mint az aktuális prognózis.

 

 

bajnai csomag fidesz -győzelem választások bizonytalanság befektetők
Kapcsolódó cikkek