Magyar gazdaság

Vagyonosodási vizsgálatok: lanyhuló APEH-figyelem

Bár az ellenőrzések száma immár harmadik éve apad, nem csitulnak a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatos viták. Egy adószakértő szerint az APEH fiktív forráshiány alapján állapít meg komoly bírságokat, a saját folyószámlára történő befizetéseket ugyanis vagyongyarapodásnak tekinti.

Bár ez így önmagában igaz, az adóhatóság lapunk kérdésére leszögezte: kiszűrik a készpénz- és folyószámlamozgások okozta párhuzamosságokat.

Mások azt kifogásolják, a revizorok inkább a kisvállalkozásokat találják meg a valódi adócsalók helyett. Felvetődik: mivel a vagyonosodási vizsgálatok időigényesek, ezek favorizálása és a többi ellenőrzés elhanyagolása akár komoly veszteséget is okozhatott az államkasszának.

Márpedig a vagyongyarapodás figyelemmel követése az adómorálra sem hatott úgy, ahogy a kormány remélte. Új topik, hogy a vagyonadó kapcsán bevallott ingatlanértékek újabb ellenőrzések táptalajává válhatnak-e. Mivel azonban az adóhivatal eleve hozzáfér az ingatlan-nyilvántartáshoz és értesül az adásvételekről is, a bevallásokkal vadonatúj adatokhoz biztosan nem jut hozzá az APEH.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

vagyonosodás APEH
Kapcsolódó cikkek