Magyar gazdaság

30 milliárdos görög mentőcsomag körvonalazódik

Körvonalazódik a Görögország megsegítését célzó, Franciaország és Németország vezette, 30 milliárd eurós mentőcsomag - nyilatkozták a Wall Street Journal üzleti lapnak görög és banki tisztviselők egyaránt.

Nagy kérdés, hogyan reagálnak a piacok azokra a hét végi értesülésekre, amelyek szerint nyugat-európai kormányok jelentős összegű mentőcsomag összeállításán dolgoznak Görögország számára.

A Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva 30 milliárdos német–francia tervről adott hírt, hozzátéve: a kötvényvásárlás időzítéséről még nem döntöttek.

A Ta Nea nevű görög lap szerint a 20-30 milliárd eurós mentőöv felét Berlin és Párizs, másik felét magánbefektetők adnák össze. Egy görög származású német EP-képviselő, Jorgo Chatzimarkakis azt mondta: Németország rövid távon öt-hét milliárd eurónyi görög állampapír megvásárlását tervezi, és Franciaország, valamint Hollandia is beszállna az akcióba.

Cserébe Athén négymilliárd euró értékű további költségvetési megszorításokat vállal, hogy a hitelezők biztosítottnak lássák az idei évre tervezett négy százalékpontnyi deficitcsökkentést.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

 

görög mentőcsomag decicitcsökkentés
Kapcsolódó cikkek