Magyar gazdaság

435 millió hrivnyás veszteség az OTP ukrán leányánál

Az OTP ukrán leánya 435 millió hrivnyás veszteséggel zárta 2009-et, amely a korábbi információk tükrében azt jelent, hogy a negyedik negyedévet 515 millió hrivnyás plusszal nyugtázhatta a leánybank – jelenti a Cashline.

Duplán szeretnénk aláhúzni ugyanakkor, hogy ezek a számok az ukrán számviteli alapelvek szerint készültek, amelyek azonban lényegében köszönőviszonyban sincsenek az IFRS alapján készített beszámolókkal (ez egyébként várhatóan március 2-án jelenik meg). Az OTP 2009 elején azt várta, hogy az ukrán leány nullszaldóval zárja az évet, amely még továbbra is kérdéses, mivel az első három negyedévben kumuláltan több, mint 29 milliárd forintos veszteséget termelt a leánybank (bár azt is megjegyezzük, hogy a csoportszintű150 milliárd forint feletti profitterv teljesítésének nem volt szükséges feltétele az ukrán leány nullszaldója).

új a nap alatt - akár így is lehetne jellemezni Paul Volcker, korábbi Fed elnök tegnapi szenátusi meghallgatását, hisz a banki kereskedési szabályok szigorításával kapcsolatban nem derültek ki újabb javaslatok, csak az eddigi  frázisok röpködtek újra, tudniillik, mindenképp erősebb kontrollt kell gyakorolni a pénzintézetek fölött, és el kell választani a normál és a befektetési banki tevékenységet. Ez azért is lenne fontos, mivel nem engedhető meg újra, hogy adófizetői pénzekből mentsék meg a túlságosan nagy kockázatot vállaló bankokat, illetve nem szabad ilyen veszélyeknek kitenni a betétesek pénzét.

Amint a meghallgatás szövegéből kiderült, körülbelül 4-5 amerikai nagybankot/befektetési házat és még néhány tucat más nemzetközi bankot érinthetne a szabályozás, persze ha sikerülne egy széles körű konszenzust kialakítania a G20-aknak, bár ez egyelőre hiú ábránd.

Sőt, a lobbi érdekek nagyon is dolgoznak a háttérben, hisz eleve már számos olyan hang van az amerikai politikában, hogy a tengerentúli bankoknak már így is jóval szigorúbb szabályozási környezettel kell megbirkózniuk, mint mondjuk európai versenytársaiknak. Egy biztos, bőven ráfér a reguláció a pénzügyi rendszerre, csak kérdés, hogy mikor teszik meg az első konkrét lépéseket.

Kiemelt fontossággal bír ma a januári ADP munkaerőpiaci adat, mely újabb 30 ezer fős csökkenést mutathat, bár a piaci szereplők várakozásaiban nagy szórás mutatkozik, és csak kevesen várnak pluszos értéket. De ahogy az máskor is kiemelésre kerül, az ADP adat a pénteki átfogó munkaerőpiaci mutató előszele, arra vár igazán a piac.

 

leányvállalat OTP ukrán Fed veszteség munkaerőpiac volcker G20 ADP
Kapcsolódó cikkek