Magyar gazdaság

A Kaukázuson túl mennének

Az energetikai és petrolkémiai együttműködés volt a kiemelt témája a Magyar-Azerbajdzsáni Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság mai, budapesti alakuló ülésen. Hangsúlyozottan kerültek szóba azok az erőfeszítések, amelyeket Azerbajdzsán az Európai Unió energiabiztonsága megteremtése érdekében tett, felajánlva a Déli Energiafolyosó, ezen belül a Nabucco földgázvezeték feltöltését.

Az évek óta folyamatosan fejlődő kapcsolatok eredményeként Magyarország hosszú távon is jelentős és megbízható partnerként tekint Azerbajdzsánra - hangoztatta Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára, a bizottság magyar társelnöke. Azerbajdzsán Magyarország legjelentősebb Kaukázuson-túli gazdasági partnere a volt szovjet tagállamok közül. A kétoldalú áruforgalom értéke 2009 első 11 hónapjában — az előző év azonos időszakához képest —, a gazdasági világválság ellenére is 2 százalékkal emelkedett. A magyar szinte kizárólag magasabb hozzáadott értéket tartalmazó termékekből állt.

Azerbajdzsán jelentős kőolaj- és földgáz-kitermelő, amely nagy hangsúlyt fektet az építőipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a telekommunikáció és információs technológia fejlesztésére is. A két ország gazdaságának komplementer jellege lehetővé teszi az intenzív együttműködést ezen iparágakban. A hazai kis- és középvállalatok exportfinanszírozó és exporthitel-biztosító támogatással tudnak bekapcsolódni az azerbajdzsáni állami fejlesztési programok keretében megvalósuló beruházásokba.

vegyesbizottság Azerbajdzsán Nabucco
Kapcsolódó cikkek