Magyar gazdaság

A Merkel-kormány és a német bankok mentik meg Görögországot

A német kormány pénzügyi garanciavállalásával vennének görög államadósságot a legnagyobb német bankok - írta a szombaton a Financial Times a Görögországnak nyújtandó, "szerkezetében már körvonalazódó" mentőcsomag terveiről.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója előző nap már tárgyalt is Athénban a súlyos költségvetési és adósságproblémákkal küszködő Görögország miniszterelnökével, Jeórjiosz Papandreuval.

Papandreu már múlt hétvégi londoni látogatásán a segítség elképzelhető formái között említette valamilyen garanciavállalás lehetőségét, de akkor még nem tért ki arra, hogy ezt ki vállalná.

A szombati Financial Timesnak név nélkül nyilatkozó, magas beosztású német banktisztviselők egyike szerint "komoly gondolat formájában" felmerült, hogy a német kormány az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül garanciákat ad azoknak a német bankoknak, amelyek görög adósságot vásárolnak.

A Wall Street Journal értesülései szerint Franciország is részt venne a görög rendezésében, ám a tárgyalások részleteit sem a görög, sem a német, sem a francia illetékesek nem erősítették meg. A WSJ szerint Merkel és Papandreu gyakran lépnek kapcsolatba egymással, és március 5-én Papandreu Berlinben találkozik Merkellel. Olli Rehn, az EU gazdasági biztosa pedig már hétfőn Athénba utazik.

A Financial Times Deutschland tegnapi híre szerint az Eurohypo AG, és a Hypo Real Estate AG után a Deutsche Postbank AG is bejelentette, hogy nem vásárolja az ország papírjait. A kormánygarancia azonban puhíthatja a bankok álláspontját.

Az FT egy vezető német banktisztiselőt idéz, aki szerint bankja nem mondana nemet, ha euróövezeti szinten történne valami. A segítségnyújtásban azonban kormányzati szerepvállalás is kell - szögezte le a meg nem nevezett forrás.

Nouriel Roubini: Hogyan lehet megtanítani a disznókat repülni? 2010. 02. 23.

Görögország fiskális problémái – mint azt már számos alkalommal kifejtettem – globális viszonylatban csak a jéghegy csúcsának számítanak.

Papandreu a hét végére már tovább megszorítások szükségességéről beszélt, miközben az országot általános sztrájk bénítja meg.

Athén: A legrosszabb félelmeink váltak valóra

Eltérően vélekednek Athén hiánycsökkentő lépéseiről a görög és az uniós tisztviselők.

Már Berlin is félti az eurót: A német államkötvény-kibocsátó ügynökség vezetője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges görög bedőlés az egész monetáris uniót magával ránthatja. Újabb rossz hírként pedig már csütörtökön kiderült, hogy az Athénból visszatért uniós delegáció kedvezőtlennek ítélte a görög konszolidáció feltételeit.

Görögország ugyan már elhatározott kiadáscsökkentő lépéseket és adóemeléseket, amelyekkel 8-10, esetleg 11-13,6 milliárd euróval (10 milliárd euró nagyjából 2 700 milliárd forint - A szerk.) javítja költségvetési egyensúlyát. A tervek szerint a tavalyi 13 százalékról idén 9 százalék alá csökkenne a büdzsé deficitje. Nos, az unió illetékesei éppen ezt vitatják: szerintük a tervezett intézkedések nem elégségesek a megcélzott hiány eléréséhez.

Egy vezető görög tisztviselő szerint országa egy újabb, 2-2,5 milliárd eurós adóemelési és kiadácsökkentő csomagon dolgozik, ám az EU szerint ez sem elég.

A WSJ görög forrása szerint az EU úgy véli, hogy a tervbe vett lépések csak két százalékponttal mérséklik a hiányt, és erős nyomást gyakorolnak egy újabb, mintegy 4 milliárdos megszorító csomagért.

Még több megszorítást! 2010. 02. 17.

A nézeteltérés miatt Görögországnak valószínűleg nehezebb lesz a jövő hétre tervezett 3-5 milliárdos kötvénykibocsátás sikeres lebonyolítása.

A görögök adósságproblémája miatt veszélyben az euro is, hiszen a balkáni állam lehet az első az eurozónából, amelyik csődöt jelenthet. Ez az első komoly tesztje az eurozóna gazdasági és politikai összetartásának.

A német bankok 43,2, míg a francia pénzintézetek 75,5 milliárd eurós kitettséggel rendelkeznek a görög adósságban.

Német haszon

Berlin folyamatos korholása ellenére Németország több szempontból is a görög hitelválság egyik haszonélvezőjne – állítja több elemző. Az Athénnal kapcsolatos problémák következtében például megnőtt a német állampapírok iránti piaci kereslet, ez olcsóbb hitelfelvételt tesz lehetővé Berlin számára.

Ezenfelül a görög hitelképesség romlása miatt meggyengült euró igencsak jól jött a rendkívül nagy mértékben exportfüggő német iparnak. Ha Németország megmaradt volna a márkánál, az önmagában nagyon megerősödött volna a görög hírek miatt.

A piac egyelőre vegyesen ítéli meg a Görögországnak nyújtandó euróövezeti segítség esélyeit. Borúlátást tükröz, hogy az elmúlt kereskedési héten rekordra emelkedett az euró jövőbeni újabb árfolyamveszteségére felvett nettó short befektetői pozícióállomány a Chicago Mercantile Exchange (CME Group) határidős piacán.

A görög államadósság-szolgálati kilátások piaci megítélésének enyhülését jelzi ugyanakkor, hogy a hét végére jelentősen csökkent a görög szuverén nem fizetővé válás kockázata ellen vásárolható biztosítási tranzakciók árazása a londoni piacon.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision az MTI-vel közölte: a görög szuverén adósságtörlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabása jelentős, 16 bázispontos csökkenéssel 380,9 bázisponton zárta a kereskedési hetet Londonban.

A heti záró görög CDS-díjszabások azt jelentik, hogy a görög törlesztési leállás ellen befektetői fedezetet kínáló piaci szereplők minden tízmillió euró görög kormánykötvény-adósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióiért évente nem egészen 381 ezer euró díjat számítottak fel az irányadó ötéves futamidőre a hét utolsó kereskedési napján, 16 ezer euróval kevesebbet, mint egy nappal korábban.

A Standard & Poor''s hitelminősítő által a görögországi fejlemények kapcsán minap kiadott londoni elemzés táblázatos kimutatása szerint a cég által az elsőrendű befektetői kategóriában - vagyis az "AAA"-tól az "A" sávig terjedő osztályzati szinteken - nyilvántartott szuverén adósok közül egy-egy adott átlagos 15 éves távlatban egyik sem vált nem fizetővé az 1975 és 2009 közötti időszakon belül.

A közepes befektetői "BBB" sávba sorolt szuverén adósok kumulatív nem fizetővé válási rátája azonban ugyanilyen időtávban 6,07 százalék volt a vizsgált időszakban.

A S&P jelenleg ez utóbbi sávban tartja a görög szuverén adósságot. A ház decemberben vonta meg az "A" kategóriás elsőrendű adósi minősítést Görögországtól, közepes befektetői "BBB plusz" szintre süllyesztve a hosszú futamú görög adósosztályzatot, amely változatlanul negatív megfigyelés alatt van.

Nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is visszaminősítette Görögországot a "BBB" kategóriába, szintén "BBB plusz"-ra gyengítve a görög osztályzatot.

Görögország az első - és eddig az egyetlen - olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes "BBB" osztályzati sávba.

Ezenfelül a görög hitelképesség romlása miatt meggyengült euró igencsak jól jött a rendkívül nagy mértékben exportfüggő német iparnak. Ha Németország megmaradt volna a márkánál, az önmagában nagyon megerősödött volna a görög hírek miatt. -->

Deutsche Bank német bankok Josef Ackermann Merkel kfw CDS Papandreu
Kapcsolódó cikkek