Magyar gazdaság

Folytatódik a brit eladósodás

Az adatgyűjtés kezdete óta először zárta deficittel a január hónapot a brit költségvetés, amelynek hiánya az év végére akár a GDP 12 százalékát is meghaladhatja.

Az előző hónapban az állami szektor nettó hitelfelvétele megközelítette a 4,4 milliárd fontot, szemben 2009 januárjának ellenkező előjelű, vagyis visszafizetést tükröző 5 milliárdjával.

A májusra várt választások valószínű győztesei, a konzervatívok szerint a munkáspárti kormány terveiben szereplőnél gyorsabb deficit-csökkentésre van szükség, ellenkező esetben az ország hitelminősítése is veszélybe kerülhet. A kabinet viszont úgy véli, hogy a hiánynak a négy év alatt elérni szándékozott megfelezésénél drasztikusabb intézkedések veszélyzetetnék a fellendülést.

Ennek törékenységét jelzi, hogy a jegybank szintén tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint a vállalatoknak nyújtott hitelek összege soha nem látott mértékben esett decemberben. A jegybank elképzelhetőnek tartja, hogy ebben a negyedében a gazdaság visszacsúszik a recesszióba.

államadósság makrogazdaság választások brit konzervatívok
Kapcsolódó cikkek