Magyar gazdaság

Fúziós fordulat lesz idén

Tranzakciók. Tavaly még mélyponton volt ugyan a vállalatfelvásárlások és -fúziók (M&A) piaca, ám egybecsengő szakmai vélemények szerint az idén megfordul a trend, s megindul a fellendülés.

Ez részben annak is köszönhető, hogy ha lassan is, de kezdenek megnyílni a finanszírozási csatornák, másrészt az árak továbbra is igen nyomottak. Itthon és a régióban azonban az aktivitás jócskán elmarad a világ fejlettebb részén tapasztalttól.

Tavaly a harmadik negyedévben megugrott a magyarországi befektetők által végrehajtott tranzakciók aránya és száma. A PwC szerint ez elsősorban a multinacionális vállalatok racionalizálási törekvéseihez köthető: hazai működési egységeiket részben vagy teljes mértékben helyi befektetőknek, esetenként korábbi cégvezetőknek vagy tulajdonosoknak értékesítik. Várhatóan folytatják működésük racionalizálását, eközben értékesíthetik hazai termelőüzemeiket.

Az egész évet tekintve 1100 milliárd forintot tett ki a magyarországi tranzakciók értéke, 200 milliárddal kevesebbet, mint tavaly. De a visszaesés valójában jóval drasztikusabb volt.

A Mol– Szurgutnyeftyegaz-féle, 392 milliárd forint összértékű tranzakció nélkül ugyanis csak 700 milliárd forintot ért el a tavalyi értékesítések összege. Az ügyletek száma pedig 180-ról 121-re csökkent.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

tranzakciók Mol– Szurgutnyeftyegaz fúziós fordulat
Kapcsolódó cikkek