Magyar gazdaság

Januárban duplájára nőtt a betölthető állások száma

2010 januárban a munkaügyi kirendeltségekhez bejelentett állások száma több mint duplájára nőtt 2009. decemberhez képest. A munkáltatók ebben a hónapban 30,1 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 15,6 ezres növekedést mutatott – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) jelentéséből.

A januári növekedésben kiemelt szerepet játszik a támogatott közmunka-programok beindítása. Az újonnan bejelentett állások 33,6 százaléka (10,1 ezer darab) volt nem támogatott álláshely és 66,4 százaléka (20 ezer darab) pedig támogatott foglalkoztatásra.

Az előző hónappal összevetve a nem támogatott álláshelyek 18,1 százalékos, a támogatott álláshelyek esetében pedig 238,7 százalékos növekedés következett be. A 10,1 ezer nem támogatott állásból a legtöbbet Közép-Magyarországon (2323 darabot) és Nyugat-Dunántúlon (2223 darabot) kínáltak a munkáltatók. A Közép-magyarországi 3,9 százalékos csökkenést kivéve minden régióban növekedés figyelhető meg az új, nem támogatott álláshely bejelentések tekintetében az előző hónaphoz képest. Legnagyobb arányú egy hónap alatti növekedés Észak-Magyarországon (85,9 százalék) figyelhető meg.

Régiókon belül vizsgálva az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyeket, egyes esetekben a megyék között igen nagymértékű szóródás figyelhető meg: így a Nyugat-dunántúli régión belül Vas megyében 121,7 százalékkal nőtt, míg Zala megyében 3,0 százalékkal csökkent a számuk egy hónap alatt. 2009. januárral összehasonlítva a legnagyobb növekedés Észak-Magyarországon (792 darabos) és Nyugat-Dunántúlon (620 darabos) volt megfigyelhető.

Az elmúlt havi értékhez képest januárban a belépési forgalom 10,4 százalékkal, az első alkalommal belépők száma 7,1 százalékkal növekedett, ami azt jelzi, hogy ebben a hónapban főként a visszalépők számának fokozott emelkedése okozta a belépési forgalom növekedését. Előző évhez képest 26,1 százalékkal (17,3 ezer fővel) nőtt a regisztrációba egy hónap alatt belépők száma, míg az új belépők száma 21,1 százalékkal.

A legnagyobb arányban az állásukat elsősorban az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, az építőipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás és a járműjavítás területén dolgozók vesztették el januárban. A januári belépők között magas számban találhatók olyan személyek, akik határozott idejű, év végéig tartó munkaszerződéssel rendelkeztek, továbbá azok, akiknek ekkor járt le a közcélú foglalkoztatásban eltöltött idejük.

2010 első hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 3,6 százalékos (1833 fős) növekedés következett be az előző hónaphoz képest, többen közülük olyan visszalépő, aki korábban megszakította az ÁFSZ-szel kapcsolatát és most ismét a szervezeten keresztül keres munkalehetőséget. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,1 százalékos értéket mutatott.

ÁFSZ közigazgatás pályakezdő Állami Foglalkoztatási Szolgálat állás munkahely
Kapcsolódó cikkek