Magyar gazdaság

Kartellek - Több lehet a besúgó

Szűkül a kartellezők mozgástere. Az utóbbi időben született jogszabályok révén ugyanis egyre nő a fenyegetettségük, nagyobb a lebukás veszélye, mint bármikor – figyelmeztetnek a szakemberek.

Az úgynevezett engedékenység tavaly nyár óta élő törvényi garanciája és az április elsejétől bevezetendő bejelentői díj egymást erősítve segítheti a titkos versenykorlátozó megállapodások felderítését.

Miközben az Egyesült Államokban vagy az Európai Unióban, az Európai Bizottság döntései nyomán mind nagyobb árat fizetnek jogsértő szövetkezéseikért a cégek, Magyarországon még nem tudatosult kellőképpen, milyen súlyos következményei lehetnek a kartellezésnek – nyilatkozott a Világgazdaságnak Máttyus Ádám, az Andrékó Kinstellar Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Utalt arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban sem volt elnéző a jogsértőkkel szemben, tovább szigorít, és emelkedik a bírságok mértéke. Emellett a közbeszerzéssel összefüggő kartellek résztvevői öt éven át kizárhatók a közbeszerzési pályázatokból, a kartellt szervezők pedig büntetőjogi felelősségre is vonhatók.

Az ügyvéd szerint áttörés várható a felderítésben, ennek nyomán a cégek szemléletében is. Az engedékenység lényege, hogy az a kartelltag, amelyik bizonyítékot szolgáltat a GVH-nak, és azzal együttműködve segít a szövetkezés felderítésében, részben vagy teljesen mentesül a bírság alól. Mostanáig elég kevesen éltek az engedékenység nyújtotta lehetőséggel. Ennek oka lehetett az is, hogy a „súgás”, illetve együttműködés jutalmát csak GVH-közlemény rögzítette, bár a versenyhatóság következetesen érvényesítette az abban foglaltakat.

Tavaly nyár óta törvény garantálja a segédkezet nyújtó kartelltag mentesülését, ez növeli a bizalmat a jogintézmény iránt. Vélhetően többen kérnek majd engedékenységet, felismerve, hogy ezáltal hatalmas költségektől és felelősségre vonástól menekülhetnek meg – mondta Máttyus Ádám.

Az áprilistól adható informátori díj nem teremt konkurenciát az engedékenységnek, mint azt sokan gondolják, inkább támogathatja az elterjedését – vélekedett Barakonyi Zoltán ügyvéd a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda képviseletében.
A kartellezők, ha sejtik is, melyikük akar szabadulni a számára kényelmetlenné vált szövetkezéstől, többnyire kivárnak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

engedékenység besúg GVH ügyvédi iroda kartell
Kapcsolódó cikkek