Magyar gazdaság

Kétharmados Fidesz-többséget szeretne a közgazdászok többsége

A Reuters 23 közgazdászt kérdezett meg a magyarországi választások kimeneteléről.

A hírügynökség által megkérdezett közgazdászok az önkormányzati-, oktatási és adóreformot tartják a következő kormány legsürgetőbb feladatának. A megkérdezettek közül 21-en válaszoltak arra a kérdésre, milyen kormány lenne a legmegfelelőbb Magyarország számára.

Közülük 16-an úgy vélték, hogy a Fidesz kétharmados többségű kormányzása lenne a leghasznosabb, mivel ez lehetővé tenné a nagy elosztórendszerek átalakítását.

Mind a 23-án úgy látják, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nyeri meg a következő választásokat, de 18-an úgy vélik, hogy csak egyszerű többséggel. A kétharmados többséget látná szívesen Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője is, mivel ez lehetővé tenné az önkormányzati reform megvalósítását.

A 23 megkérdezett közül 21-en fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy a következő kormány nem használja ki jelentős támogatottságát a kulcsfontosságú reformok megvalósítására. Közéjük tartozik Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő szakértője is, akinek megfogalmazása szerint a Fidesz kényszerzubbonyba bújt, amiből nagyon nehéz lesz kiszabadulni, ezért félő, hogy a fontos változásokat nem lépik meg az eurózónához való csatlakozás előtt.

 

Reuters Török Zoltán felmérés Bebesy Dániel közgazdász Fidesz-kormány
Kapcsolódó cikkek