Az uniós GDP 80 százalékát adó hét nagy nemzeti gazdaság frissített előrejelzései alapján számított adatok szerint az EU-ban a korábban vártnál némileg gyorsabb, 1,4 százalékos lehet az infláció, az eurózónában azonban változatlanul 1,1 százalékos fogyasztóiár-emelkedés valószínű. A vizsgált országok közül Lengyelország számíthat meszsze a leggyorsabb, 2,6 százalékos gazdasági növekedésre.
A kilátások értékelésekor a brüsszeli testület azt hangsúlyozta, hogy a fellendülés globális és uniós szinten egyaránt meglehetősen törékeny, erre a közelmúlt pénzpiaci esései is rávilágítanak. A globális gazdaság megerősödése mindenesetre rövid távon gyorsabbnak látszik a korábban vártnál, miközben a későbbiekben az élénkítő intézkedések hatásának gyengülésével lassulás következhet be. A különbségek változatlanul nagyok: a fejlődő országok erőteljesebb fellendülésre számíthatnak, az pedig továbbra is kérdéses, hogy az EU mennyiben profitálhat majd a külső környezet javulásából.
Óvatosságra int mindenesetre az, hogy a várakozásokkal ellentétben a bizottság által az eurózónára számított gazdasági hangulati mutató némileg romlott februárban, 95,9 pontra süllyedt a januári 96-ról. A brüsszeli testület megjegyzi, a „kemény adatok” a hangulati indexeknél is borúsabb képet festenek, különösen az ipari termelés és a kiskereskedelem területén. A beruházások továbbra sem tértek magukhoz, és ez a munkaerő-piaci problémák folytatódását is előrevetíti. Rapid