Magyar gazdaság

Több pénzt akar Bécs

Egy sor adóemelési lehetőség között mérlegel a válság miatt magas deficittel szembenézni kénytelen osztrák nagykoalíciós kabinet.

Miközben a szociáldemokrata SPÖ már régóta készül az elvonások növelésére, az eddig inkább vonakodó néppárt (ÖVP) is kezdi „beadni a derekát”.

Sok szakértő szerint az áfa emelése lenne a legegyszerűbb módja az adóbevételek növelésének. A 2007-ben végrehajtott, 16-ról 19 százalékra történő német áfaemelés nyújt közvetlen példát a bécsi vezetésnek, jóllehet Ausztriában már most 20 százalékos a kulcs.

Számítások szerint egy egy százalékpontos emelés egymilliárd euró extra bevételt hozna – értesült a Der Standard. A szociáldemokraták azonban mindeddig ellenezték, hogy pont e széles néprétegeket érintő adót növeljék.

A vagyonosodási esetében az SPÖ és az ÖVP is fontolgatja a tőzsdén realizált nyereségekre vonatkozó szabályok szigorítását. Míg azonban a baloldal határidőtől függetlenül mindenképpen megadóztatná a jövőben az árfolyamnyereséget, a néppárt csak meghosszabbítaná azt vétel és eladás között eltelt időtartamot, amin belül adóköteles marad az ilyen jövedelem.

A pénzügyi tranzakciók, például devizaügyletek utáni adó bevezetését a jobb- és baloldal is egyaránt támogatja. Az ebből származó extra bevételekre vonatkozó számítások ugyanakkor elég nagy eltéréseket mutatnak: 320 és 2,2 milliárd között a tranzakciós adóból befolyó összeg.

tranzakciók gazdasági válság vagyonosodás Bécs adó
Kapcsolódó cikkek