Magyar gazdaság

A Fidesz kérni fogja a földvásárlási moratórium meghosszabbítását

A Fidesz kérni fogja az Európai Uniótól a külföldiek magyarországi termőföld-vásárlási tilalmáról szóló moratórium meghosszabbítását – mondta Font Sándor Fideszes képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

A mezőgazdasági bizottság elnöke beszámolt arról, hogy a találkozón a termőföld-vásárlási moratóriumon kívül szóba került a 2013. utáni közös agrárpolitika, a genetikailag módosított növények kérdése, a multinacionális vállalatok erőfölénnyel való visszaélése, illetve a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), az élelmiszerkereskedelemmel kapcsolatos álláspont is.

Font Sándor elmondta, hogy az uniós biztos a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítására vonatkozó felvetésre kifejtette: részletesen fogják tanulmányozni majd a benyújtásra kerülő magyar kérelmet, és figyelemmel kísérik a magyar termőföldpiac alakulását.

A 2013. utáni közös agrárpolitika stratégiájával kapcsolatban elmondta: nem szeretné, ha folytatódna a megkülönböztetett támogatási rendszer, ehelyett központi uniós forrásból finanszírozott mezőgazdaságot képzel.

A mezőgazdasági bizottság elnöke elmondta: arról is tájékoztatta az uniós biztost, hogy Magyarországnak nem érdeke a genetikailag módosított növények termesztése, és erről országgyűlési határozat is van. Magyarország a tiszta agrárkörnyezetben, tiszta élelmiszer-termelésében érdekelt - tette hozzá.

Font Sándor véleménye szerint jó lenne, ha a tagországok teljes joggal dönthetnének a genetikailag módosított növények kérdésében. A találkozón egyetértettek abban, hogy a fogyasztónak egyértelmű jelölést kell kapnia a termékeken a genetikailag módosított növényekről.

mezőgazdaság Fidesz földvásárlási moratórium Font Sándor
Kapcsolódó cikkek