Magyar gazdaság

A telefonvonalak után is adózhatnak a britek

A brit kormány tegnap mutatta be költségvetési tervét, ebben többek között egy minden telefonvonalra kivetendő adó is szerepel.

Az Alistair Darling által bemutatott költségvetés szerint minden brit telefonvonal után havi 90 pennys adót fizetnének az állampolgárok azért, hogy az így befolyó összegből hálózatba kapcsolhassák az infrastruktúrával nem rendelkező területeket is.

A tervek szerint 2017-re a szigetország minden szegletében elérhető lesz a telefonszolgáltatás, ehhez azonban állami pénzre is szükség van a kormány szerint. Igaz persze, hogy az bevezetéséhez a Labournek meg kellene nyernie a következő választást, amit korántsem biztosított.

Egy ideig a vezetéknélküli internetszolgáltatókat tekintették a hálózatból kimaradó vidéki területek számára megfelelő megoldásnak. A vezetéknélküli kapcsolat kiépítése ugyanis nagyságrendekkel alacsonyabb költséggel jár. Viszont ahol ezt a megoldást választották – írja a The Register –, ott hamar megjelentek az olyan, vezetékes óriáscégek, mint a BT, miután érzékelték az új piac megjelenését. Az olcsóbb ADSL-lel a nagy cégek elcsábították a kis vezetéknélküliek ügyfeleit és ezzel az ördögi kör bezárult: a végpontoktól távol élők továbbra sem kapcsolódhatnak be a hálózatba.

telefonvonal Darling Labour kormány adó telefon
Kapcsolódó cikkek