Magyar gazdaság

Átalakulásra vár a lakástámogatási rendszer

A jelenlegi lakástámogatási rendszertől markánsan eltérő koncepciójú modellt javasolnak a Népesedési Kerekasztal 4., a témával foglalkozó munkacsoportjának szakértői – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett, mai sajtótájékoztatón.

A kerekasztal által felvázolt koncepció - mutattak rá a szakértők - az otthonteremtést és a lakhatást segíti elsősorban indirekt (adókedvezmény alapú), valamint az öngondoskodás ösztönző támogatásokon keresztül, s nem cél a minden áron való tulajdonba kényszerítés.

Fontos emellett, hogy a jövőben az állam szerepe ösztönző, kezdeményező és célirányos legyen, szét kell tehát választani a szociális és piaci eszközöket. A javasolt koncepció szerint az államnak annyi a feladata, hogy szabályozzon, folyamatokat indítson el, s úgy kapcsolja össze az egyes támogatási elemeket, hogy kis összegű állami támogatásokkal is jelentős sokszorozódó hatást érjen el. Viszont kiemelten fontos az is, hogy az állam ne vállaljon alapvető szerepet a finanszírozásban.

Különösen kívánatos a kerekasztal részvevői szerint a célirányos támogatás: míg a korábbi támogatási rendszerek széles teret adtak a spekulációnak, visszaéléseknek, addig most a családok az eltartottak számától és a jövedelemtől függő támogatására, valamint az önrész képzésre helyezve a hangsúlyt kiküszöbölhetők az anomáliák. Kiemelt szerep jut az energiatakarékos otthonok kialakításának, amely a XXI. század kihívásaihoz igazodó cél.

Az új rendszernek alapeleme kell legyen az előtakarékoskodás, az önerő ugyanis „morális támaszt” ad, miközben finanszírozási szempontból is alapvető követelmény. Második elemként a gyermekvállalást támogatnák, ám a jelenleg felfüggesztett "szocpol"-nál jóval korszerűbb formában. Harmadik elemként pedig a piaci hitelfelvétel segítheti az otthonteremtést:, forint alapon, kiszámítható feltételekkel, hosszú kamatperiódus mellett.

Világgazdaság Online-->

lakástámogatás kerekasztal MTA
Kapcsolódó cikkek