Magyar gazdaság

Cáfolják az adócsökkentés tervét

Az adótéma nem szerepel a német konzervatív és szabaddemokrata pártvezetők vasárnapi találkozóján.

A berlini kormány szóvivője így cáfolta azt a lapértesülést, amely szerint a kabinet - potenciális szavazatszerző céllal - adócsökkentéseket jelent be, még az Észak-Rajna Vesztfáliában május 9-ére tervezett tartományi választások előtt.

A Süddeutsche Zeitung arról írt, hogy stratégiája megváltoztatására és adóreformja bemutatására készül a kormány a május 9-i voksolás előtt. Ezt minősítette nem pontos értesülésnek Ulrich Wilhelm szóvivő. Rainer Brüderle gazdasági miniszter pedig azt mondta, hogy most még nincs mit bejelenteni, a kormány tartja magát a 2011-es menetrendhez.

Megfigyelők szerint mindez azt jelzi, hogy mekkora a jelentősége a közelgő tartományi választásnak Németországban. A májusi voksolás lesz az első próbatétel azóta, hogy jobb-közép koalíció öt hónapja hatalomra került.

A közvéleménykutatások szerint jelenleg vesztésre áll a konzervatívok és a szabaddemokraták koalíciója. A kudarc csapás lenne Angela Merkel kancellár és a koalíció számára is. A Süddeutsche Zeitung szerint ezzel magyarázható az adóreform előrehozatala, amelynek keretében 20 milliárd eurós adócsökkentést jelentenének be. Merkel kormánya eredetileg 2011-re irányzott elő ekkora összegű adómérséklést.

 

Németország adócsökkentés tartományi választás
Kapcsolódó cikkek