Magyar gazdaság

Kezdődhet a száguldás - Remek adat az USA-ból

A befektetők biztosan felélénkülnek ma, mivel a várva várt amerikai munkanélküliségi adat a prognózisnál jobb helyzetképet ad.

Az amerikai munkaügy minisztérium adatai szerint 36 ezer állás szűnt meg februárban, a munkanélküliségi arány változatlanul 9,7 százalék. A tárca a januári és decemberi jelentést is módosította, a kiigazított eredmények szerint 35 ezerrel kevesebb munkahelyet számoltak fel ebben a két hónapban, mint amivel korábban kalkuláltak.

A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 50 ezres leépítésre számítottak február tekintetében és a munkanélküliségi arány 9,8 százalékra tették. A minisztérium hozzátette, hogy fogalmuk sincs, hogyan befolyásolta a rossz időjárás a helyzetét.

A munkanélküliségi helyzet sokat javult az Egyesült Államokban, ahol a tavalyi év elején még átlag 750 ezer állás szűnt meg havonta. Idén februárban ezerrel növekedett a feldolgozóipari állások száma, míg az építőipar 64 ezerrel kevesebb dolgozót foglalkoztatott. 48 ezerrel növekedett az ideiglenesen felvett állomány.

munkanélküiség felmérés munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek