Magyar gazdaság

Magyar, szlovák két jó barát - a gazdaságban

Magyarország és Szlovákia kis- és középvállalkozói együttműködési munkacsoportot hoz létre, hogy ezzel is elősegítse a kétoldalú gazdasági kapcsolatok még szorosabbra fűzését. Erről döntöttek a két ország képviselői.

Ötödször tartott ülést - Budapesten - a Magyar-Szlovák Kormányközi Gazdasági Vegyesbizottság. A találkozón áttekintették a kétoldalú gazdasági kapcsolatok helyzetét és fejlesztési lehetőségeit. s megállapították, hogy a válság ugyan ebben a viszonylatban is érződött, de a kereskedelmi kapcsolatok továbbra is ki emelkedőek a két ország között.

2004 és 2008 között a magyar-szlovák kétoldalú áruforgalom értéke több mint háromszorosára nőtt, és 2008-ban elérte a 6 milliárd eurót. A Szlovák Köztársaság Magyarország külkereskedelmi partnerországainak rangsorában 4,6 százalékos részesedéssel továbbra is a 6. helyet foglalja el, míg Magyarország — 5,8 százalékos súllyal — Szlovákia 4. legjelentősebb kereskedelmi partnere.

A megbeszélésen a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” közös projektet áttekintve megállapították: annak programszintű megvalósítása sikeresen halad. 2009 áprilisában az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott program keretében 106 egykörös pályázat számára összesen 45 millió euró támogatást ítélt meg a Közös Monitoring Bizottság. A második pályázati felhívás 2009 őszén zárult, az elsőhöz hasonlóan széleskörű támogatási területtel és pénzügyi feltételekkel. 270 szlovák-magyar közös pályázat érkezett be, ezek értékelése jelenleg is zajlik, döntéshozatal 2010 első felében várható.

Visszaesett a kereskedelem

A Szlovákiába irányuló magyar kivitel tavaly 2, 97 milliárd euróra rúgott, ami 14,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor a behozatalunk "csak" 11,4 százalékkal mérséklődött, ám még így is tetemes - 658 millió eurós - maradt a magyar kereskedelmi többlet.

magyar-szlovák kkv
Kapcsolódó cikkek