Magyar gazdaság

Még több az álláskereső a piacon

Kis mértékben ugyan, de tovább nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat februári jelentéséből. A munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma mindeközben csökkent.

Az ÁFSZ legfrissebb statisztikája szerint a nyilvántartott álláskeresők száma a februári zárónapon 659,0 ezer fő volt, 6,0 ezer fővel (0,9 százalékkal) több mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 21,3 százalékos volt.

A legnagyobb mértékű növekedést Közép-Magyarországon (5,2%) és Közép-Dunántúlon (3,3%) regisztrálták. A legnagyobb mértékű csökkenés Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Somogy- és Békés megyében történt, ezekben a megyékben 1,6 és 2,4% közötti volt a csökkenés, ami egyértelműen a támogatott munkalehetőségek – elsősorban a – bővülésének eredménye.

A legnagyobb arányban az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás, a mezőgazdaság, vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, az építőipar és a kiskereskedelem területén dolgozók vesztették el az állásukat februárban.

Az álláskeresők 63,5%-a részesül valamilyen ellátásban, számuk egy hónap alatt 2,9 ezer fővel nőtt. Álláskeresési járadékra 164,6 ezren, álláskeresési segélyre 77,4 ezren, rendszeres szociális segélyre 2,6 ezren voltak jogosultak és 174,0 ezren kaptak rendelkezésre állási támogatást. Az ellátatlanok száma 240,4 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 1,3%-os növekedést jelent.

2010. februárban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest mérséklődött. A munkáltatók ebben a hónapban 24,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 5,2 ezres (17,2%-os) csökkenést, az előző év februárjához képest viszont 4,9 ezres (24,7%-os) növekedést mutatott.

A februári csökkenésnek a legfőbb oka, hogy a 2010 elején induló támogatott közmunka-programok létszámigényének jelentős részét már januárban bejelentették a munkaügyi kirendeltségekhez.

foglalkoztatottság álláskeresők áfsz munkahely
Kapcsolódó cikkek