Magyar gazdaság

Volcker: Abszurd ötlet az inflációs cél emelése

Abszurd az a felvetés, amely szerint a jegybankoknak emelniük kellene inflációs előirányzatukat - vélekedik Paul Volcker amerikai elnöki tanácsadó.

Az inflációs cél emelésének ötlete egy néhány héttel ezelőtt közzétett IMF-elemzésben szerepelt. Az anyag szerzői szerint ha a jelenleg általánosnak számító kettő helyett négy százalék körüli célt tűznének ki a fejlett országok jegybankjai, akkor nőne a monetáris politika hatékonysága a gazdasági válságok idején. Volcker azonban a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva veszélyesnek minősítette és ezért elutasította az ötletet.

Az amerikai pénzügyi rendszerrel kapcsolatban a közgazdász azt mondta: a bankok még nem egészségesek, éppen csak megkezdődött a problémák kijavítása.

Mint ismeretes, Barack Obama elnök januárban tette közzé azt a - jelentős részben Volcker javaslatain alapuló - tervezetet, amely a bankok saját kereskedésének korlátozását, a hedge fundoktól és magántőke-társaságoktól való szigorú elválasztását és a maximálisan engedélyezett piaci részesedések csökkentését tartalmazza. A "Volcker szabályként" emlegetett javaslaton még vitázik a washingtoni törvényhozás.

 

inflációs cél volcker
Kapcsolódó cikkek