Magyar gazdaság

Békesi: "Nem lehet adót csökkenteni és utána finanszírozni a deficitet"

Békesi: azért mert a Fidesz népszerűeket mond, a közgazdaság törvényei nem változnak

Aki úgy akar adót csökkenteni, hogy nem csökkenti az államháztartás hiányát és kiadásait, az pillanatok alatt újra a csőd szélére juttatja az országot. Azért, mert egy párt, a hatalom megszerzése céljából népszerűeket mond, attól még a közgazdaság törvényszerűségei nem fognak megváltozni - mondta Békesi László volt pénzügyminiszter a Klubrádiónak.

Orbán Viktor a költségvetési hiányról!

Nem igaz, hogy rövid távon lehet adót csökkenteni és néhány év múlva ebből finanszírozni a deficitet. Esetleg elmaradt reformokat meg lehet határozni: így például az önkormányzatok és az állami vállalatokat rendbetételét, vagy csinálni egy 3 éves csatlakozási programot az euró övezethez, és így megpróbálhatunk kialkudni egy 5 százalékos hiányt az IMF-től. De azt állítani, hogy azért lesz 5 százalékos a hiány, mert drasztikusan csökkenti a Fidesz az adókat, nevetséges – mondta Békesi László közgazdász.

Eredményesnek és tiszteletreméltónak tartja Békesi László a Bajnai kormány egy éves tevékenységét. "Bár a részletekben számos szakmai probléma van és ezek kritizálhatók, összességében azonban sikeres volt" - értékelt Békesi. Bajnai Gordon és kormánya a pénzügyi finanszírozási krízist megelőzte azzal, hogy az ország nem veszítette el a fizetőképességét, stabilizálta a külső finanszírozást, drasztikusan csökkentek a kamatfelárak, már jó ideje csökken az MNB alapkamat, a devizahitelesek nem mentek csődbe, Magyarországra ezek miatt már nem tekintenek úgy, mint a következő dominóra - fogalmazott a közgazdász.

Fidesz-kormány Békesi László költségvetés gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek