Magyar gazdaság

Mobius: Hagyjuk Görögországot csődbe menni

Mark Mobius, a Templeton Asset Management elnöke úgy látja, hasznosabb lenne engedni az államcsődöt, mint támogatást nyújtani Görögországnak.

Mobius egy 34 milliárd dolláros, fejlődő piacokra épülő alapokat kezel a Templeton Asset cégnél. A befektetési guru a Bloomberg televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzetben hasznosabb lenne megengedni a görög államcsődöt, mint megsegíteni Görögországot.

A befektetési szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a görögök "gazdagok", hiszen tíz millió lakosra 10 milliárd dollárt gyűjtöttek az Olimpia alatt. Csakhogy a kormányzat nem működik megfelelően, a közhivatalnokok halogatják a feladataikat, ezen kellene változtatni. Mobius ugyanakkor derűlátóbb, mint egyes kollégái, szerinte a görög "fertőzés" nem jelent hosszú távú problémát a többi EU-tagállam számára, amelyek három-négy hónap alatt túljuthatnak a legnehezebb időszakon.

Mint arról beszámoltunk , a német pénzügyminiszter szerint egyelőre még nem ismert a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segély összege, a gazdasági miniszter ugyanakkor egy csütörtöki interjúban már 135 milliárd euróról beszélt.  Rainer Brüderle több német újságnak is úgy nyilatkozott, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az euróövezeti tagállamai által nyújtandó segélycsomag 135 milliárd euró is lehet.

Mind ez idáig Angela Merkel német kancellár ellenállása késleltette a segélymechanizmus aktiválását, akire a május 9-i észak-rajna–vesztfáliai választások előtt erős nyomás nehezedik Görögország kisegítésének elutasítására. Tegnap azonban Francois Fillon francia miniszterelnök azt mondta, hogy az EU és az eurózóna államai teljes mértékben megfelelnek majd Görögországgal szembeni felelősségüknek. Merkel meggyőzése érdekében tegnap Berlinbe repült Jean-Claude Trichet , az Európai Központi Bank elnöke és Dominique Strauss-Kahn , a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója is.

segély államcsőd Mobius Görögország
Kapcsolódó cikkek