Magyar gazdaság

A szakszervezetek rutinból szervezik a tiltakozásokat - Mi történik most Athénban?

Mára lecsillapodtak a kedélyek a görög fővárosban, éjszaka már nem voltak újabb incidensek – mondta a Klubrádióban az athéni magyar nagykövet.

A nagykövet emlékeztetett, hogy a kormányzópártnak megvan a többsége, ráadásul a miniszterelnök nagy konszenzusra törekszik és ennek érdekében összehívta az össze pártot egy megbeszélésre és úgy tűnik, az eddig elzárkózó konzervatív párt is partner lesz az egység megteremtésében.

Hozzátette, a két szélsőbaloldali, ortodox kommunista politikát folytató párttól azonban nem számíthat támogatásra Jeórjiosz Papandreu. Egyébként ennek a két pártnak a hívei szervezik a megmozdulásokat is.

Tóth József szólt arról is, hogy a társadalom nagyobb része megértette, hogy változásokra és megszorításokra van szükség, ám a szakszervezetek már rutinból szervezik a tiltakozó megmozdulásokat.

Véres zavargásba torkollott tegnap a görög kormány szükségintézkedései ellen meghirdetett általános sztrájk, hárman életüket veszítették Athénban. További megszorításokra lehet szükség az átütemezés elkerülésére.

A parlament most tárgyalja a megszorításokat, amelyek 2014-ig a 11 százalékának megfelelő összeggel kurtítanák az állami kiadásokat, ennek fejében jutna hozzá az ország a 110 milliárd eurós európai mentőcsomaghoz.

Görögország görög gazdaság görög sztrájk
Kapcsolódó cikkek