Magyar gazdaság

Fed: az európai adósságválság súlyos kockázat az amerikai gazdaságra

Az európai adósságválság súlyos kockázatot jelent az amerikai és a globális gazdasági kilábalásra - foglalt állást az amerikai központi bank egy vezető tisztviselője.

Daniel Tarullo, a Fed igazgatótanácsának tagja úgy fogalmazott: rosszkor jöttek az európai problémák, amelyek a globális pénzügyi válság után a visszaesés veszélyét hordozzák magukban.

Azt mondta: ha az európai válság megzavarja a nemzetközi hitelezési környezetet, és további pénzügyi felfordulást okoz, ez veszélybe sodorhatja az amerikai és nemzetközi gazdasági felépülést.

Tarullo szerint bár ez a forgatókönyv valószínűtlen, a globális pénzügyi piacok két hete történt zuhanása azt mutatja, hogy nem kizárható.

A Wall Street csütörtökön ismét erőteljes esést produkált, a The New York Times elemzése szerint részben amiatt a bizonytalanság miatt, hogy Európa képes lesz-e kezelni az adóssággondokat, részben az amerikai pénzügyi reform körüli kérdések miatt.

Tarullo szerint a legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy a pénzügyi zavarok miatt ugyanúgy be fognak fagyni a piacok, mint 2008-ban. Az akkori krízis hozzájárult az 1930-as évek óta legsúlyosabb globális kialakulásához.

A Fed-illetékes úgy vélekedett: az amerikai bankok és pénzintézetek vélhetően ki tudják védeni az európai adóssággondok következményeinek egy részét.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy a tárca vezetője, Tim Geithner a jövő héten Európába látogat, ahol a brit és német kollégájával, valamint az Európai Központ Bank elnökével fog tárgyalni az európai gazdasági fejleményekről. Washingtoni közlés szerint Geithner megvitatja partnereivel az európai gazdaság helyzetét, a globális bizalom és a pénzügyi stabilitás helyreállítása, továbbá a válságból való kilábalás érdekében hozott intézkedéseket.

amerikai bank Fed Wall Street Tarullo
Kapcsolódó cikkek