Magyar gazdaság

Görög válság: Francia és német bankok a legérintettebbek

Francia és német bankoknak tartozik a legtöbb pénzzel Görögország a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) vasárnap ismertetett adatai szerint.

 Francia bankoknak 75 milliárd dollárral, német pénzintézeteknek 45 milliárd dollárral tartozik az ország. Osztrák bankok 4 milliárd euróval, svájciak 3,6 milliárd dollárral "ragadtak bent".

A BIS elemzése rámutat, hogy Görögország mellett most már Portugáliában, Spanyolországban és Írországban is kezdenek akuttá válni a pénzügyi problémák, ami azt jelenti, hogy a külföldi bankok még nagyobb nyomás alá kerülnek: csupán Portugáliával szemben eléri a 47 milliárd dollárt a német bankok követelése, Spanyolországtól egy jelentősebb hitelezői csoport 86 milliárd dollárt követel.

Az adatokkal kapcsolatban elemzők rámutatnak: az adósságok felhalmozódása nehéz helyzetbe hozhatja az európai bankokat, mert jelentős leírásokra kényszerülhetnek, s ez ismét a mélybe taszíthatja a bankok és biztosítók részvényeinek tőzsdei árfolyamát.

"Senki nem garantálhat semmit, főleg nem ebben a helyzetben, amikor a piacok folyamatosan támadnak" - mondta vasárnap a francia diplomácia vezetője az Europe 1 francia kereskedelmi rádióban arra a kérdésre válaszolva, hogy továbbra is fennáll-e annak a kockázata, hogy a pénzügyi válság továbbterjedhet Portugáliára és Spanyolországra.

"De olyan országokat említett, amelyeknek nem ugyanazok a gondjai, mint Görögországnak. Az alapproblémák nem összehasonlíthatók" - mondta az újságírónak Kouchner.

Véleménye szerint abba kell hagyni az "europesszimizmust, mert "Európa működni fog". "Európa válságról válságra fejlődik" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az ügy kellemetlen háttere

"Ami ebben az egész ügyben nagyon kellemetlen, sőt elviselhetetlen, az az, ahogy a kamatok változnak és ahogy a hitelminősítők dolgoznak. Ezt Franciaország már többször jelezte, a köztársasági elnök többször felvetette, hogy meg kell változtatni a rendszert" - hangsúlyozta Kouchner.

A külügyi tárca vezetője elismerte, hogy Franciaország "valahol önmagért harcol", azért, hogy elkerülje, hogy vele is megtörténjen az, ami Görögországgal.

"Mindannyian hittük abban, hogy Görögországot politikailag integrálni kell és mindannyian hittünk abban, hogy az (uniós) bővítés szükséges ... Most sürgős a helyzet és az európai morál azt követeli meg, hogy megmentsük Görögországot" - fogalmazott Kouchner.

Kouchner görög válság francia bankok
Kapcsolódó cikkek