Magyar gazdaság

Jöhet a honosított földszerző tőke kettős állampolgársággal

Jöhet a "honosított" földszerző tőke a kettős állampolgársággal - írja a Népszabadság hétfői számában, "Kiskaput nyithat a kettős állampolgárság" alcímű cikkében.

Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára a Népszabadságnak elmondta: ha valaki magyar állampolgárságot szerez, azzal megfelel a földtörvény lényegi kitételének és 300 hektárig, illetve 6.000 aranykorona értékig termőföldet vásárolhat, mert törvény nem tartalmazza az életvitelszerű magyarországi tartózkodás feltételét.

A lap szerint a zsebszerződések kapcsán sokat emlegetett burgenlandi gazdák biztosan kiesnek, mert Ausztria törvényei kizárják a kettős állampolgárságot. Ugyanakkor nem lesz akadálya például Németországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából vagy Izraelből "honosított" földügyi befektetők magyarországi térnyerésének.

Ezt a földtörvény célszerű módosításával lehetne megakadályozni, de a termőföldszerzésre vonatkozó moratórium nem engedi, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában érvényes jogi szabályozástól Magyarország 2011. május elsejéig jelentősebb mértékben eltérjen.

 

MTI Eco-->

Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége földszerzés
Kapcsolódó cikkek