Az eddig vártnál gyorsabb lehet a gazdasági bővülés a világban, ám a kockázatok is növekedtek. Ez a fő mondanivalója az OECD által tegnap kiadott előrejelzésnek. Az Economic Outlookból az is kiderül, hogy Európa marad a leglassabban növekvő gazdasági térség a válságot követően. Magyarországról viszont az egyik legoptimistább előrejelzést adta ki a nemzetközi szervezet, ez évre 1,2, jövőre 3,1 százalékos GDP-növekedést jósolnak hazánknak. Az idei bővülési ütemünk ezek szerint megegyezhet az eurózónáéval, de a valutaövezet jövőre is csak 1,8 százalékra gyorsulhat.

Az államadósságok azonban gondot okozhatnak az érintett piacokon, míg a feltörekvő gazdaságokban a túlfűtöttség jeleit látják az OECD szakértői. A fejlett térség (az OECD-tagok) 2010-es növekedését ezzel együtt is a novemberben jelzett 1,9-ről 2,7 százalékosra emelte a szervezet. A jelentősebb gazdaságok közül az Egyesült Államok tudja majd a legmagasabb bővülési ütemet felmutatni: az idén és 2011-ben is 3,2 százalékot. Ez azt jelenti, hogy tovább nyílik a GDP-rés Európa és Amerika között, pedig már a múlt évet is kisebb visszaeséssel vészelte át az USA. Utóbbi nem mondható el Japánról, ám ott is az eurózónáénál nagyobb, 3 százalékos bővülést várnak az OECD-ben.

Mindezt annak ellenére tartják, hogy Japánban az államadósság jövőre elérheti az éves dupláját, de az Egyesült Államok is 100 százalékig elszaladhat, ezt a fejlettebb európai országok – a mediterrán térséget leszámítva – meg sem közelítik. Az elemzésben azonban kiemelik: erősítésre szorul az európai valutaunió intézményi és működési felépítése, a fiskális szigort erőteljesebb eszközökkel kell biztosítani.

Ez kritikus időszak a világ gazdasága számára – mondta Angel Gurría OECD-főtitkár az elemzés bemutatóján. „Az összehangolt nemzetközi erőfeszítések megakadályozták, hogy még mélyebb legyen a ám továbbra is óriási kihívással szembesülünk. Sok OECD-országnak össze kell egyeztetnie a még mindig törékeny kilábalás támogatását egy fenntarthatóbb fiskális pályával” – figyelmeztetett Gurría.

A jelentés külön kitér az erőteljes kínai növekedésre, amely segít más országoknak kimászni a recesszióból, ugyanakkor a túlfűtöttség és az veszélye is növekszik a feltörekvő országokban. Még mindig nem lehet kizárni a fellendülést követő zuhanás lehetőségét ebben a térségben.

A magyar kilábalást gyengének nevezi a prognózis, de arra is rámutat, hogy az állami kiadások növekedésének a megállítása növelte a befektetői bizalmat, erősítette a hazai valutát és csökkentette az államkötvények hozamfelárát. A rendeződésére azonban – ahogyan a fejlett gazdaságokban is – csak fokozatosan számítanak. Ahogyan az euróövezetben, úgy nálunk is 10 százalék feletti munkanélküliséggel kell kalkulálni jövőre.