Magyar gazdaság

Randalírozás Athén utcáin

Véres zavargásba torkollott tegnap a görög kormány szükségintézkedései ellen meghirdetett általános sztrájk, hárman életüket veszítették Athénban. További megszorításokra lehet szükség az átütemezés elkerülésére.

A parlament most tárgyalja a megszorításokat, amelyek 2014-ig a 11 százalékának megfelelő összeggel kurtítanák az állami kiadásokat, ennek fejében jutna hozzá az ország a 110 milliárd eurós európai mentőcsomaghoz. A görög GDP az idén uniós jóslatok szerint 3 százalékkal zsugorodhat, de jövőre is lehet még némi esés. A szakértők keveslik a megszorításokat, a dolgok jelenlegi állása szerint Görögország előbb-utóbb átütemezni kényszerül az adósságokat.

 Tegnap a Moody’s hitelminősítő döntése, hogy megfigyelőlistára helyezi Portugáliát a leminősítés lehetőségével, erősítette a félelmeket, hogy más euróövezeti országokra is átterjedhet a görög ragály.

Az euró a dollárhoz képest 1,29 alá került, világszerte nőtt a piaci bizonytalanság, esnek az árfolyamok, a BUX is több mint 2 százalékot veszített az értékéből. Az euró/forint kurzusa a 280-at nyaldosta, együtt esett a lengyel zlotyval: a piacok attól tartanak, hogy még távolabb tolódik eurócsatlakozásunk.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Moody’s hitelminősítő görög GDP görög sztrájk
Kapcsolódó cikkek